От НОИ обявиха кои пенсионери взимат най-високи пенсии.От пенсиите, отпуснати

...
От НОИ обявиха кои пенсионери взимат най-високи пенсии.От пенсиите, отпуснати
Коментари Харесай

НОИ обяви кои взимат са най-големите пенсии

От Национален осигурителен институт оповестиха кои пенсионери взимат най-високи пенсии.

От пенсиите, отпуснати при специфични условия на пенсиониране, с най-голям междинен месечен размер са тези, отпуснати на хора, работили първа, второкласен или при изискванията на под земята труд, а с най-нисък – персоналните пенсии, отпуснати при повърхностен застрахователен стаж.

Това демонстрират последните данни на Национален осигурителен институт.

С най-голям междинен размер са персоналните пенсии, отпуснати на лица, полагали труд при изискванията на първа, второкласен или при изискванията на под земята труд. Достигнатият през 2022 година междинен размер от 882,20 лева е с 22,7% по-висок от този на пенсията, отпусната при цялостен застрахователен стаж, съобщи Pariteni.bg.

С най-ниски размери са пенсиите, отпуснати при повърхностен застрахователен стаж. Техният междинен размер през 2022 година е 473,76 лева и е с 34,1% по-нисък от размера на пенсиите, отпуснати по общия ред, като това се дължи на по-малкия добит застрахователен стаж от лицата с този тип пенсии. Това е стаж, който взе участие във формулата за пресмятане на размерите на пенсионните заплащания, прецизират от Национален осигурителен институт.

По данни на института за интервала 2019-2022 г. най-голямо повишаване в безспорна стойност се следи при междинния размер на пенсиите на категорийните служащи (с 353,24 лева.), а в процентно изражение – при пенсиите с повърхностен застрахователен стаж (с 88,4%).

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР