От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна

...
От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна
Коментари Харесай

От ноември: Антибиотици само срещу електронна рецепта

От ноември предписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта. До момента общият брой на всички издадени електронни предписания надвиши 20 милиона. 

Ще помогне ли дигитализацията да се понижи рискът от погрешно разпределяне на антибиотици? В началото на епидемията от COVID-19 у нас цялото семейство на Венета Паунова боледува от вируса. Личният доктор им назначава антибиотик. „ Просто го изписаха, не съм имала никаква бактериална зараза. Нямахме достъп до персоналния доктор и всичко се случваше през Вайбър “, описа пред камерата на БТВ Венета Паунова.  

Фармацевтите споделят, че постоянно пациентите упорстват да получат антибиотик без рецепта. По думите на магистър-фармацевта Саад Алуани, съвсем всички хартиени предписания сега са невалидни, тъй като всеобщо липсват данни на лекаря или на пациента. „ Електронната система разрешава да има диря и тази диря да може да се управлява. По времето на Коронавирус пандемията беше нещо чудовищно. Свръхупотребата на антибиотици доближи чудовищни размери и съгласно мен беше един от факторите за високата смъртност “, означи Саад Алуани, магистър-фармацевт и шеф на аптека. 

„ Апелирам и сигнализирам - не използвайте антибиотици за щяло и нещяло. Не принуждавайте сътрудниците и не се молете на сътрудниците в аптеките да правят престъпление “, прикани Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Проблемът е в контрола върху отпущането на антибиотици в аптеките, изяснява доктор Мариана Иванова. „ Единствената опция ще бъде ние, общопрактикуващите лекари, да изписваме антибиотици. Много мъчно ще бъде в събота и неделя, в незабавните и неотложните центрове сътрудниците да изписват, тъй като към момента няма електронно здравно досие на пациента и те няма да имат достъп “, изясни доктор Мариана Иванова, общопрактикуващ доктор в 12-о ДКЦ.

От Министерството на здравеопазването споделиха, че смяната е съобразена с политиката на Европейски Съюз и СЗО за битка с антибиотичната устойчивост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР