От НКЖИ са готови да изградят конструкцията в границите на

...
От НКЖИ са готови да изградят конструкцията в границите на
Коментари Харесай

Представят днес два варианта на нов мост между Сточна гара и...

От НКЖИ са подготвени да изградят структурата в рамките на гаровия ареал, Общината ще търси пари за методите



Идейният план на новия Бетонен мост ще бъде показан през днешния ден от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и основния проектант на Пловдив Димитър Ахрянов. Разработката е готова от Национална компания „ Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), откакто кметът Здравко Димитров сложи ултиматум пред държавната компания, че няма да получи единодушието на Общината за построяването на подлеза под Централна гара, до момента в който не бъде показана визията на новия Бетонен мост.

Съоръжението сред бул. „ Христо Ботев” и „ Македония” е планувано за срутване съгласно контракта, подписан сред НКЖИ и компания „ Трейс Груп Холд”, само че сред НКЖИ и Община Пловдив е реализирано съглашение, че това ще стане, откакто бъде приключен подлезът под жп ареала. Според специалисти на Националната компания височината на моста не дава отговор на европейските стандарти за скоростни влакове, а новият би трябвало да бъде най-малко с три метра по-висок, с цел да не се смъкват пантографите на влаковете.

Националната компания не се ангажира с финансирането на новото оборудване, само че внесе идейния план. Със средства най-малко на този стадий не разполага и Община Пловдив.

Два разновидността са вероятни при строителството - или от бетон, или от метал, каквато процедура все по-често се вкарва в света. Изливането на бетона излиза по-скъпо и е по-трудоемко, по тази причина съгласно експертите се избират здрави железни структури, при които не се изискват спомагателни площи при заходите от двете страни на оборудването, а ширината му на двулентов път се резервира. Специалистите смятат, че новият мост би трябвало да има развръзки, в това число към Централна гара и кръговото кръстовище на Сточна гара, за което от дълго време се приказва.

Темата с Бетонния мост още веднъж провокира доста мнения измежду пловдивчани. Бившият общински консултант Атанас Папаризов твърди, че не се постанова наложителното му унищожаване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР