Бразилия трябва да преразгледа присъединяването си към Международния наказателен съд, собствената съдебна система да вземе решение за Путин: Лула

...
От Ниди Верма(Ройтерс) - Президентът на Бразилия каза в понеделник,
Коментари Харесай

От Ниди Верма

(Ройтерс) - Президентът на Бразилия каза в понеделник, че е необходимо да се преразгледа присъединяването на страната пред Международния наказателен съд, когато нации като САЩ, Китай и Индия не са го направили.

Бразилската съдебна власт ще реши дали руският президент Владимир Путин ще бъде арестуван, ако присъства на срещата на върха на Г-20 следващата година в южноамериканската страна, каза президентът Луис Инасио Лула да Силва пред репортери в Ню Делхи. Лула присъства на тазгодишната среща на върха в индийската столица, която се проведе през уикенда.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин през март, като го обвини във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Русия отрече нейните сили да са участвали във военни престъпления или насилствено отнемали украински деца.

Бразилия е подписала Римския статут, който доведе до основаването на МНС.

„Аз искам да знам защо САЩ, Индия и Китай не подписаха договора за МНС и защо страната ни го подписа“, каза Лула.

Путин пропусна последните две срещи на върха на Г-20 в Бали и Ню Делхи, и Русия беше представена от външния си министър Сергей Лавров.

"Ако Путин реши да се присъедини (догодина), правомощието на съдебната система е да вземе решение (за евентуален арест), а не моето правителство," Лула каза.

В събота той беше казал в интервю за новинарското шоу First Post, че „няма начин“ Путин да бъде арестуван, ако присъства на срещата на върха в Рио де Жанейро.

< p>(Репортаж от Nidhi Verma; текст от Shilpa Jamkhandikar; Редактиране от Muralikumar Anantharaman и Raju Gopalakrishnan)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР