От Нидал ал-МуграбиГАЗА (Ройтерс) - Палестинци, минаващи покрай израелски танкове

...
От Нидал ал-МуграбиГАЗА (Ройтерс) - Палестинци, минаващи покрай израелски танкове
Коментари Харесай

Палестинците, напускащи обсадения град Газа, се страхуват от нова Накба

От Нидал ал-Муграби

ГАЗА (Ройтерс) - Палестинци, минаващи около израелски танкове и разлагащи се трупове по продължение на фронтовата линия на излизане от обкръжения град Газа в четвъртък споделиха, че се опасяват от нова " Накба ", " злополуката " на тяхното всеобщо отнемане от благосъстоятелност след основаването на Израел през 1948 година

Хиляди хора се придвижваха на юг по пътя Салах ал-Дин от град Газа в четвъртък, единственият първоначален маршрут за цивилни, избягали от засилващата се блокада, до момента в който израелските танкове навлизаха все по-дълбоко в анклава в линията Газа.

„ Как наподобяват нещата зад нас? Разрушение и гибел. Тръгнахме си от боязън “, сподели жена която даде името си Ум Хасан. Тя преди малко беше минала в южната част на Газа от север на дребната, препълнена територия.

„ Ние сме бедният палестински народ, чиито къщи бяха разрушени “, сподели тя, наричайки това втора Накба.

Войната от 1948 година, когато палестинците избягаха или бяха изгонени от домовете си, е запечатана в груповата им памет. Мнозина показаха опасения, че в случай че в този момент бъдат принудени да изоставен домовете си, те, сходно на своите предшественици, в никакъв случай няма да бъдат позволени назад.

Заявената военна цел на Израел е да унищожи Хамас, който съгласно него е умъртвил 1400 души и е отвлякъл 240 други в нахлуване от 7 октомври. Здравните управляващи в ръководената от Хамас Газа настояват, че израелската бомбардировка е умъртвила повече от 10 000 души от този момент.

Израелските сили от седмици са казвали на палестинците да изоставен северната част на Газа и да преминат към южната, която също бомбардира, заявявайки, че ще да бъдат пуснати назад вкъщи, откакто спорът завърши. От сряда, защото боевете навлязоха още повече в град Газа, огромен брой хора започнаха да се движат на юг.

Халед Абу Иса от плажния бежански лагер в съседство с град Газа сподели, че е напуснал, откакто кварталът му неведнъж е бил ударен от артилерия.

„ Това беше доста мъчно овакантяване. Бях си в сигурност у дома и Израел пристигна и ме измести още веднъж “, сподели той.

Повечето палестинци в Газа са регистрирани като бежанци, откакто техните предшественици са избягали от домовете си в рамките на Израел през 1948 година От 7 октомври повече от половината население на анклава е разселено.

Няколко души, които са пътували на юг, споделиха на Ройтерс, че са видели трупове до край пътя, ужасяващи както възрастни, по този начин и деца.

„ Докато се разхождахме, видяхме разложени тела. Хора (които са пътували в) цивилни коли, цивилни като нас, а не военни транспортни средства или хора на Хамас “, сподели Абу Иса.

Повечето избягаха пешком, носейки каквото можаха. Докато минаваха около израелските танкове на фронтовата линия, те подвигнаха ръце, с цел да покажат персоналните си карти.

Отвъд, в южната част на Газа, има малко транспортни средства, които към момента имат гориво и доста хора би трябвало да продължат да вървят, до момента в който намерят ново място за заслон, споделиха те.

(Репортаж от Nidal al-Mughrabi, сюжет от Angus McDowall; редактиране от Rosalba O'Brien)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР