От незапомнени времена музиката е била използвана като терапевтично средство

...
От незапомнени времена музиката е била използвана като терапевтично средство
Коментари Харесай

Как лекува музиката?

От незапомнени времена музиката е била употребена като лечебно средство от шамани и вещици. Как да използваме саундтрака на нашия живот?

Представете си нашите предшественици неандерталците, които тананикали мелодия, с цел да успокоят бебетата си или да употребяват музикалността на гласа си, за да  накарат тези към тях да се влюбят. Те към този момент знаели, че един от най-хубавите способи за свързване и поддържане на единодушие е посредством групово пеене.

Настоящите проучвания удостоверяват това: след тест се открива повишение на равнищата на окситоцин, което се показва в поведенчески и прочувствени положения на по-голяма убеденост, благоденствие, другарство и връзки сред всички членове на групата.

Човекът е звучно и музикално създание. По някаква причина, евентуално еволюционна, ние сме чувствителни към този диапазон от трептения, жизненоважни за връзка и връзка.

КАК МУЗИКАТА НИ ВЛИЯЕ?

За да разберем по какъв начин работи и какви резултати създава, би трябвало да сме наясно с нейния физически и вибрационен генезис. Това, което дефинираме като " музика ", не е нищо повече от резултат от мозъчно усещане от декодирането и последващата интерпретация на нервна или биоелектрична информация.

Музикантът не генерира музика, а акустични трептения. В реалност нашата слухова система дава отговор за превеждането им в нервни импулси, тъй че мозъкът да може да ги интерпретира като музика единствено за няколко десети от секундата.

Въпреки че може да има повече или по-малко универсални модели, резултатите на музиката върху хората са самостоятелни, защото се модулират от характерностите на всеки един. Поради тази причина, когато желаеме да използваме музиката като лечебен инструмент, тя би трябвало да бъде персонализирана.
Учените убеждават: водачи, слушайте Адел, с цел да запазите сърцето си крепко
Задръстване, час пик, всеки бърза по пътя си и се чува единствено звукът на клаксони. Такива обстановки се случват всеки ден и всеки водач тря...
Прочети повече
Знаем, че има два разнообразни и едновременни метода за приемане и хващане на акустична сила. В взаимозависимост от характерностите на първичното възбуждане (ритъм на разновидност или периодичност, минимална акустична мощ...) ще доминират едното или другото, макар че са едновременни:

- ЧРЕЗ СЛУХОВАТА СИСТЕМА

Той е " предопределен " да преобразува акустичната информация в нервни импулси, които посредством слуховия нерв и през таламуса се организират до разнообразни области на мозъка за тяхното интерпретиране. Това усещане провокира биохимичен отговор, който се модулира от нашите самостоятелни характерности (генетика, опит, среда, култура).

Неврообразни проучвания демонстрират, че се откриват нови невронни връзки, модифицират се равнищата на невротрансмитерите, задействат се избрани жлези, които въздействат върху производството на хормони... Всичко това има своето отражение върху нашите физиологични константи, върху нашето душевно положение, а също и върху когнитивните ни качества. 

- ПРЕЗ КОЖАТА
Любимата музика оказва помощ при Алцхаймер
Изследователи от Канада са изяснили, че многократното слушане на значима за индивида музика оказва помощ за развиването на гъвкавост на мозъка...
Прочети повече
Акустичната сила също въздейства непосредствено върху тялото ни. В взаимозависимост от плътността на тъканите и физическите характерности на възбуждането (честота и мощност), част от тази сила ще се популяризира към нашите тъкани, органи, кости и кафези, като може да повлияе на техните метаболитни процеси.

Най-непосредствените резултати обаче са тези, създадени от вибрациите, генерирани при пряк контакт с кожата, които подтикват нервните рецептори.

ФИЗИЧЕСКИ И ЕМОЦИОНАЛНИ ЕФЕКТИ

Не бива да подценяваме или банализираме лечебния капацитет на музиката. Той е толкоз кадърен и мощен, че елементарното слушане всекидневно в продължение на шест месеца усъвършенства когнитивните аспекти на хората, възстановяващи се от мозъчно увреждане, породено от инсулт.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР