От неделя следобед нахлува нов студен фронт.Климатологът проф. Георги Рачев

...
От неделя следобед нахлува нов студен фронт.Климатологът проф. Георги Рачев
Коментари Харесай

Удря ни нов студен фронт от този ден, посочи професор Рачев по БТВ

От неделя следобяд нахлува нов леден фронт.

Климатологът проф. Георги Рачев разяснява наводненията, които бяха породени в някои елементи от България през последните дни.

Той разгласи и по кое време ще нахлуе леден фронт, който още веднъж ще ни донесе дъжд.

„ През миналите дни целият сектор под река Дунав беше обиден от по този начин наречения стационарен фронт.

При него нито топлият, нито студеният въздух съумява да надделее, което провокира мощни превалявания на едно и също място в продължение на доста време “, изясни в ефира на бТВ климатологът проф. Георги Рачев, цитира Нова Варна.

„ Това донесе проливните дъждове на доста места в Северозападна България. В Оряхово са паднали 80 литра на квадратен метър. Във Видин – 65 литра. Не съществува канализация, която да поеме повече от 40 литра вода на квадратен метър. Затова и в Плевен се стигна до наводнения. Там релефът е подобен, че от високите квартали водата се стича в ниското, в централната част на града “, разясни той.

По думите му обаче този стационарен фронт се движи на юг и ще напусне България до тази вечер.

„ Ще се пренесем в една област с доста слънце. Очаква се в неделя следобяд да нахлуе леден фронт, който още веднъж ще донесе дъжд, само че ще задържи температурите присъщи за месец май. В понеделник и вторник също има възможност от превалявания, само че не толкоз проливни “, посочи проф. Рачев.

„ Няма по какъв начин да избягаме от динамичността на времето през май. Утре ни чакат топло време и доста слънчеви часове “, добави той.

„ В София сутринта в събота ще бъде хладна. През деня обаче слънцето ще се появи, а температурите ще доближат 20 – 21 градуса. В сряда чакаме 24 градуса. Дъждът през днешния ден ще завърши до часове. До тази вечер и в Родопите ще спре да вали.

Във Варна вятърът през съвсем цялата седмица ще бъде от изток. Морето е хладно и по тази причина там температурите ще се задържат ниски, което е типично за пролетта. В неделя и понеделник там се чакат леки валежи, само че няма заплаха от проливни дъждове.

В Русе и през днешния ден, и на следващия ден времето ще бъде прелестно. В следобедните часове даже слънцето ще се покаже.

Дъжд във Велико Търново през днешния ден ще вали повече в утринните часове. Следобед ще настъпи стопляне. В понеделник ще настъпи по-студен фронт, само че и там от сряда времето ще бъде топло “, предвижда климатологът.

Професор Рачев напомни, че наводненията не са нещо нетипично за нашия район.

„ През 2004 година 20 души се удавиха от наводнения у нас. През 2015 година жертви на наводняване станаха 19 души. България не е някакъв божествен остров. Важното е, че през последните дни няма потърпевши хора “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР