От неделя България става част от Шенгенското пространство по море

...
От неделя България става част от Шенгенското пространство по море
Коментари Харесай

Влизаме в Шенген по вода от 31 март: Какви ще са промените за корабите и яхтите?

От неделя България става част от Шенгенското пространство по море и въздух. Какви ще са измененията за пътническите и комерсиалните кораби и яхти?

Всички българи, решили да пътуват до друга страна членка на Шенген, няма да подлежат на инспекция от 31 март 2024 година

Граничните инспекции ще се правят на профилирани пасажерски терминали, оборудвани за задачата. У нас такива има в Бургас, Варна и Несебър. В момента обаче те не работят, защото няма пасажерски кораби.

Проверките ще зависят от дестинацията, от която идва корабът. Така, да вземем за пример, ще бъдат проверявани кораби, идващи от Истанбул, само че не и такива, които идват от Румъния. Най-свободен ще бъде режимът при яхтите.

''Това не е политика против България или против Румъния'', съобщи Александър Шаленберг

„ До 31 март всички плавателни средства, идващи от интернационално корабоплаване, бяха задължени да дебаркират на пристанище с построено Граничен контролно-пропусквателен пункт. Сега смяната ще бъде, че яхтите, идващи от шенгенско пристанище, без да са спирали на пристанище на трета страна, ще могат да дебаркират на яхтено пристанище без Граничен контролно-пропусквателен пункт. Към тях ще бъдат прилагани полицейски инспекции и компенсиращи ограничения “, сподели Антония Томова, шеф бранш „ Гранични инспекции “.

Полицейските инспекции ще включват и претършуване на плавателния съд при подозрения.

Готови ли са морските ни пристанища?

Присъединяването ни към единното пространство по въздух и вода значи, че всички българи, решили да пътуват до друга страна членка на Шенген, няма да подлежат на инспекция. Проверките обаче остават, в случай че сме тръгнали на път през сухопътните граници на България. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР