От не дотам привлекателен район, Атина се превръща в един

...
От не дотам привлекателен район, Атина се превръща в един
Коментари Харесай

Столицата на наша съседка се превърна в един от най-горещите жилищни пазари в Европа

От не до такава степен прелъстителен регион, Атина се трансформира в един от най-горещите жилищни пазари в Европа, съперничейки си с по-богатите европейски градове. Цените на жилищата в гръцката столица са се покачили с 12,2% през октомври. Това демонстрират данните на Bloomberg City Tracker. Една от аргументите, е че някои застаряващи индустриални региони се трансфораха в мечтани за покупка на парцели. Цените в Атина са получени въз основата на данни от показател от Spitogatos, като са изчислени офертни цени в петте региона на града и по-късно осреднени.

Eрата на " евтините пари " удари покупателната дарба в цяла Европа. В множеството европейски градове неналичието на жилища към този момент е огромен проблем. Лондон, Париж и Берлин записват спад на годишна база при последните си месечни данни, само че по-голямата част от пазарите регистрират растеж на цените - като Милано, Мадрид и Стокхолм означават покачвания от над 3%.Ето каква е пеомяната на годипна база в други европейски градове в цените на парцелите спред данните на Bloomberg.
Град Ръст на годишна база Атина +12.2 Берлин -2.8 Лондон -1.2 Мадрид +3.8 Милано +3.7 Париж -4 Стокхолм -4.2 Виена +2.9 Цюрих +2.9

Според някои специалисти на пазара в солицата няма парцели за продажба, като на това се приписва огромният растеж на цените на жилищата. Така най-малко счита Лефтерис Потамианос, президент на асоциацията за недвижими парцели на Атина-Атика, който също приписва покачването на цените на търсенето от една страна на програмата " Златна виза ".

На фона на дефицита обаче, стопанската система се възвръща и дава на локалните повече покупателна дарба. Прогнозите са, че стопанската система на Гърция ще пораства по-бързо от останалата част от Европейския съюз тази година, а продукцията на глава от популацията се връща към равнищата от преди рецесията от 2009 година от над 21 000 евро тази година. Това е положително възобновяване, като се има поради, че дъното е било на 16 200 евро.

Друга причина е възраждането на остарели индустриални региони. Динамиката трансформира региони като Гази (който е дин от тях) в издирван квартал. В други елементи на Атина, като първокласното предградие Глифада, се появяват първокласни комплекси, планувани за богати задгранични вложители, изключително от Китай.
 Имотни балони и надценени пазари: Кои са европейските градове под най-голяма опасност през 2023
Имотни балони и надценени пазари: Кои са европейските градове под най-голяма опасност през 2023

Заради ниските лихвени проценти през последното десетилетие, доста пазари на парцели означиха забележителен растеж на цените

Преустройството на остарялото летище на града, което ще е на стойност 8 милиарда евро и ще се трансформира в най-големия строителен план в Гърция, ще включва към 10 000 първокласни къщи и жилища на брега на морето, откакто първата фаза бъде приключена през 2026 година

Но постройката не се строи задоволително бързо, с цел да облекчи настоящия дефицит и това натоварва жителите. Разходите за жилища са изяли повече от една трета от разполагаемия приход на гръцките семейства предходната година, в съпоставяне със междинните 20% за Европейски Съюз.

Цените на пазара на жилища в Гърция евентуално ще продължат да се повишават, макар несигурността във вътрешната и международната стопанска система, счита централната банка на Гърция в отчета си за финансовата непоклатимост. Очаква капиталовият интерес, най-вече от чужбина, да остане мощен, най-малко в кратковременен проект.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР