От най-голямата горска кооперация в страната настояват за спешно облекчаване

...
От най-голямата горска кооперация в страната настояват за спешно облекчаване
Коментари Харесай

Короядът сръфа гората - ще останем без зелено

От най-голямата горска кооперация в страната упорстват за незабавно облекчение на процедурите за сеч поради бедствието в гората от корояда. От горовладелска индустриална кооперация (ГПК) „ Мурджов пожар “, която е с 91-годишна история, молят незабавно да се промени процедурата за позволителните за сеч за парцелите в действителни граници.

Тя е тромава, забавя и неведнъж оскъпява работата в маломерните парцели, от което страда гората. От кооперацията са сезирали всички институции с куп писма, в това число и зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов. Настоява се смяната да стане незабавно поради съхнещите от набези на корояда гори, които се усилват в геометрична градация с доста бързи темпове.

"Короядът безусловно унищожава горите. Подобна вълна е имало в Испания, Съединени американски щати, Румъния. За изчистването на петната трябват незабавни ограничения, като се делегират пълномощия на лицензираните междинни техници, лесовъди и се прави единствено списък - одобряване от РДГ за започване на работа. Сегашната процедура е тромава, неефективна, времеемка и скъпоструваща за терените в действителни граници. Промяната в закона преди няколко години оказа помощ за това бързо разгръщане на короядните петна за гората в терените в действителни граници. За страдание, макар многократните ни претенции от страна на горските кооперации за разширени пълномощия в това направление, резултати няма ", разяснява шефът на "Мурджов пожар " Вълко Василевски, представен от marica.bg. Той изясни, че с казуса са осведомени всички институции: зам.-министър, Изпълнителната организация по горите, РДГ.

"На мен не ми е ясно за какво не влизат в състояние да оказват помощ на гората, като трансформират законовата разпоредба, като върнат наредбите отпреди 3-4 години. Тогава тя беше доста по-ефективна от сегашната ", добави Василевски. Кооперацията стопанисва гори на 950 член-кооператори в размер 2500 ха, разпределени в 13 ревира. От тях 4 са в идеални граници, останалите 9 са в действителни граници, само че като цяло общата повърхност е 50 на 50 в идеални и действителни граници. "Мурджов пожар " е единствената кооперация, която стопанисва гори в действителни граници.

С смяната в закона разрешително за сеч се издава поотделно за всеки парцел и за всеки отдел и подотдел. Така в един от ревирите да вземем за пример имаме отдел от 0.8 ха, в който има обаче 7 парцела. Съгласно закона за горите би трябвало всеки един от тях да се очертае настрана и да се издадат 7 обособени позволителни за сеч, а не както преди, едно разрешително за един отдел, сподели Василевски. От това следва и добивът и експедицията да се вършат поотделно, освидетелстването на всеки парцел също. "Това на практика е невероятно. Да не приказваме за нужните средства за маркиране, разрешително, рандеман и освидетелстване. Един парцел от 0.2 дка не може да си покрие разноските по този начин ", разяснява шефът на "Мурджов пожар ".

Разпоредбите в закона разтягали във времето процедурите и помагали по този начин за разгръщане на петната в гората от корояда след снеголома в Смолянско от 2015 година "Короядът за една година дава три генерации, усилва се в геометрична градация и към този момент визира освен гора на ниска надморска височина, само че и в по- високите места, на 1700-1800 метра ", сигнализира Василевски. Според него би трябвало да се вземат незабавни ограничения по всички посоки против напастта на бръмбара, защото към този момент е заразил гори и в удобната за развиване на иглолистни култури надморска височина.

"Причината за разширение на корояда е несвоевременно асимилиране. След снеголома през 2015 година падна голямо количество дървесина, която стана удобна среда за развиването му. Последната зима също способства, защото беше мека. Най-ефективният метод е оптимално бързо разчистване и бърза реакция на всички институции и притежатели, да се водят диалози с кооперациите и да се работи незабавно. Ако това не се направи, нищо положително не ни чака ", съобщи Василевски.

Той показва, че първата му реакция към институциите по казуса е от 22 декември 2015 година, а последното му писмо е от 9 август т.г. От началото на годината "Мурджов пожар " е усвоила 2500 кубика от короядни петна, те обаче нараствали неведнъж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР