От Националния статистически институт /НСИ/ съобщиха, че през март се

...
От Националния статистически институт /НСИ/ съобщиха, че през март се
Коментари Харесай

Търговията на дребно се свива с 0.6% през март спрямо февруари

От Националния статистически институт /НСИ/ оповестиха, че през март се следи понижение на оборота с 0.6% по отношение на февруари по съпоставими цени в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “. Данните са предварителни и сезонно изгладени, прецизират от статистиката. Според цифрите оборотът в търговията на дребно се усилва с 1.1% спрямо март 2022 година въз основа на календарно изгладени данни.

Месечни промени

През март е записано намаляване на оборота по отношение на предходния месец в търговията на дребно с нехранителни артикули , без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, с – 1.6%  и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения – с 0.5% . В търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се следи растеж с 2.2% .

В търговията на дребно с нехранителни артикули , без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, понижение е установено при търговията на дребно с текстил , облекло , обувки и кожени произведения – с 8.8% , и търговията на дребно с битова техника , мебели и други артикули за бита – с 1.2% . По-значително повишаване на оборота се следи при търговията на дребно посредством поръчки по пощата , телефона или интернет – с 3.1% .

Годишни промени

През март в съпоставяне със същия месец на 2022 година е записано повишаване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 12.3%, и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения с 1.7%, до момента в който в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано понижение – с 1.8%.

В търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-съществен спад се следи при търговията на дребно с компютърна и информационна техника и други потребителски артикули с 11.3% . Ръст е регистриран при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет – с 11.7%, търговията на дребно с разнородни артикули – с 9.5%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения – с 5.1%.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР