От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до

...
От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до
Коментари Харесай

Изпратиха сигнал до БАБХ за 80 тона агнешко месо от Македония с неясен печат

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската организация за сигурност на храните за съществуването на 80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар. Това заяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че месото се продава в една от комерсиалните вериги и е обозначено с неразбираем щемпел, който не подсигурява нито произхода му, нито качеството му.
„ Чети етикета ”: Как се управляват яйцата и месото за великденската софра? Фермерите, които отглеждат агнета за пазара преди Великден, са обезпокоени от ниските изкупни цени
От асоциацията упорстват БАБХ да извърши инспекция освен в магазинната мрежа, само че и в централните хранилища, където то се съхранява.

По думите на Караколев месото е от касапница в Македония, влезнало е в Гърция и от там в България – в три склада в София, Добрич и Пловдив.
Преди празниците: Започват инспекции на яйца, агнешко и козунаци Великденското меню за 4-членно семейство ще коства почти 100 лв.
" Ако БАБХ работи по разпоредбите, то месо, което е с нечетливи печати, би трябвало да бъде възбранено ", уточни Караколев. По думите му цената на импортираното агнешко месо е с 20% по-ниска от това, което оферират българските производители.

От предходната година българското агнешко и овче месо на пазара се продава със сини печати, напомни той. От асоциацията считат, че месото от български производители за идните празници, което се продава, е към 200 тона.

Фермерската цена на дребно е към 6 лева на кг, на едро кг българско агнешко месо е сред 4,50 и 5 лв., а в магазинната мрежа се продава на цени сред 13 и 18 лв., посочи съпредседателят на организацията. Той означи, че в огромните вериги агнешкото месо на цена под 13 лв. за кг е импорт от други страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР