От нашия специален кореспондент в Йерусалим – Илия избяга от

...
От нашия специален кореспондент в Йерусалим – Илия избяга от
Коментари Харесай

Как един руснак избяга от войната в Украйна, само за да намери друг в Израел

От нашия специфичен сътрудник в Йерусалим – Илия избяга от родната си Русия, тъй като не искаше да взе участие в нейното навлизане в Украйна. Вече израелски жител, той споделя на FRANCE 24 за опита си от бягство от една война и кацане в друга.

Илия, на 25 години, напусна дома и фамилията си, с цел да избегне войната в Украйна. Но войната го застигна в осиновителния му дом Израел.

Както много руснаци, младият московчанин избра да напусне страната си през май 2022 година, малко след нахлуването в Украйна, страхувайки се, че ще бъде призован да служи. < p> „ Избрах да пребивавам “, казва просто той, седнал на скамейка в парка в новия си дом в Йерусалим.

Илия, от семейство евреи ашкенази, споделя, че е отказал да затвори очите си за несправедливостта на войната на Русия. Той не можеше да понесе мисълта един ден да бъде свикан да се бие в Украйна.

„ Не можех да остана. Чувствах се неловко с буквата „ Z “, признакът на войната, който виждах разлепен на всички места, в това число в рейсовете “, изяснява той, имайки поради провоенния агитационен претекст, употребен от съветското държавно управление и неговите поддръжници.

„ Русия постоянно поема по неверен път “, споделя той. „ На всеки 10 или 20 години той стартира войни на експанзия, които се стреми да показа като обективни. Изтощително е. “

Илия споделя, че е станал политически съзнателен като младеж. През 2019 година той непринудено работи във фондация, основана от Алексей Навални, водещ конкурент на президента Владимир Путин, който в този момент излежава голям брой присъди в пандиза в Русия.

Навални беше задържан през 2021 година при завръщането си от Германия, където е бил лекуван за хипотетична офанзива с отрова. През идващите дни самият Илия беше задържан и арестуван за една нощ за присъединяване в протест в поддръжка на рецензия на Кремъл.

Това беше „ надълбоко неприятно прекарване “, спомня си той. „ Стресиращо е, тъй като в никакъв случай не знаеш дали ще се върнат да те арестуват, даже и да си елементарен деятел. “

За да избегне по-нататъшни контакти с правоприлагащите органи, Илия избра да напусне страната през Грузия, където има гъвкава виза процедури са примамили доста руснаци, бягащи от войната.

„ Останах там една година и по-късно пристигнах тук, с цел да стана „ оле хадаш “ (нов преселник на иврит) “, споделя той. „ Получих израелско поданство през юли 2023 година “

Откакто се реалокира в Йерусалим, Илия стартира да учи иврит и се записа в локален университет с готовност да учи филантропични науки. Може би някой ден ще стане професор, споделя той.

Той стартира да гради нов живот, надалеч от Москва и околните си, които към момента може да вижда понякога в Грузия.

„ Почти всички старите ми другари напуснаха Русия. Много са в Грузия, Турция, Германия или тук, в Израел “, споделя той. „ Чувствам се благополучен тук, забавлявах се. “

„ Праведна “ битка

Лекотата на новия му живот ненадейно завърши на 7 октомври, когато Илия се разсъни от ужаса на касапницата, осъществена от Бойци на Хамас в Южен Израел.

„ Бях шокиран и изплашен “, спомня си той. „ Чувствах се като в ужасяващ филм. “

„ Върнете бебето ми живо “: фамилии на израелски заложници се надяват.

Войната беше застигнала Илия. Само че този път, споделя той, това е доста друг вид война.

„ В Украйна е черно и бяло, Русия е единственият агресор “, споделя той. „ В Израел съм вкъщи и имам възприятието, че се пазиме. Това е доста по-справедливо. “

Сега Илия трябваше да успокои обезпокоените си родственици вкъщи в Русия.

„ Те бяха уплашени и разтревожени, прекарахме доста време по телефона. Но имаме религия в Железния купол “, споделя той, имайки поради системата за противоракетна защита, предопределена да прихваща ракети, изстреляни против Израел.

Илия скоро привикна със сирените за въздушна офанзива, които карат израелците да се втурват към бомбоубежищата няколко пъти дневно. Той си спомня по какъв начин е стоял лице в лице с възрастен комшия, облечен единствено по долни дрехи.

Младият студент не е спал малко от началото на спора и напрежението си проличава. След като часовете са спрени, той прекарва по-голямата част от времето си в гледане на вести и в обществените медии.

„ Искам да знам какво в действителност се случва, по тази причина виждам всичко, в това число видеоклиповете на кланетата. Не мога да оказа помощ “, въздъхва той.

Илия споделя, че се усеща по-скоро тъжен, в сравнение с изплашен. „ Потискащо е да видя, че толкоз доста животи са били изгубени, че хората страдат и че аз съм тъкмо наоколо “, прибавя той.

Докато някогашният кротичък деятел споделя, че е подготвен да се научи по какъв начин да борави с оръжия, той ще има да очаквам. Като новопостъпил в Израел, роденият в Русия не е резервист и затова не може да се причисли към армията, с цел да пази новата си страна.

Вместо това, Илия се е записал за цялата доброволна работа, която може да откри, с цел да помогне на войната изпитание. „ Готов съм да направя каквото мога “, споделя той.

Дори в случай че Русия се отдръпна от Украйна, няма да има връщане обратно, прибавя той. „ Моето бъдеще е тук. “

Това е превод на оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР