От нас зависи да обърнем нова страница в историята на

...
От нас зависи да обърнем нова страница в историята на
Коментари Харесай

Борис Бонев: Забраната за машинно гласуване на тези избори е чист саботаж на изборния процес

„ От нас зависи да обърнем нова страница в историята на София. София е град, който може да върви с доста по-смели стъпки напред. “ Това съобщи Борис Бонев, откакто гласоподава в 35 СЕУ „ Добри Войников “ в „ Лозенец “.

Той прикани жителите да излязат и да гласоподават. „ Гласувайте по-рано, тъй като с хартиените бюлетини е по-бавно и се образуват опашки. Не забравяйте, за общинския съвет втори тур няма. Каквото се реши през днешния ден, това ще остане в идващите 4 години. Затова е доста значимо в общинския съвет да влязат хора, които обичат София. А не такива, които да натискат копчета по отношение на партийни повели ”, сподели още Бонев.

“София ще се промени. Защото аз, тъй като ние няма да се помиряваме повече, че „ тука е по този начин “, добави той.

Според Бонев възбраната за машинно гласоподаване на тези избори е “активно мероприятие ”. “Неприятен проблем с доста добра съгласуваност сред служби, партии и институции. Това си беше чист бойкот на изборния развой. Но се надявам, че с всеобщо гласоподаване, макар хартиените бюлетини, хората ще покажат, че не са удовлетворени от това, което се случи ”, сподели още Бонев.

Днес България избира локалната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласоподават на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници.След последните решения на ЦИК този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение на резултатите.

Особеност при локалните избори е, че за всеки обособен избор - за кмет на община, на регион или на кметство, както и за общински съветници, се гласоподава с обособена бюлетина. Избирателите получават друг брой бюлетини според от това какъв брой типа избор има в обитаемото им място.

Бюлетината се сгъва пред гласоподавателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се поставя щемпел. Гласува се зад паравана, като по-късно гласоподавателят занася бюлетината - още веднъж сгъната, до комисията, с цел да ѝударят втори щемпел и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това гласоподавателят я получава назад, с цел да я пусне в урната. Подписва се в изборния лист и си взема документа за идентичност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници,като слага знак Х или Vв квадратчето с номера на определения от него претендент, партия или коалиция, или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР