От НАП Варна напомнят, че и гражданите, и фирмите имат

...
От НАП Варна напомнят, че и гражданите, и фирмите имат
Коментари Харесай

НАП: Днес е крайният срок за подаване на еднократна коригираща декларация. Вижте как - видео

От Национална агенция за приходите Варна припомнят, че и жителите, и компаниите имат опция един път годишно сами да поправят данни в подадената към този момент годишна данъчна декларация за приходите, добити през 2022, както и дължимия налог. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът е до 30 септември на настоящата година. През 2023 година крайният период е неработен ден и клиентите на организацията разполагаха с два дни повече да извършат корекциите, т.е. до през днешния ден 2 октомври в това число.

До 30 юни в Търговско дружество на Национална агенция за приходите Варна са признати над 33 200 заявления за корпоративни налози по член 92 от ЗКПО. Те са с 800 повече от подадените през предходната година, а над 99 % от тях са изпратени по интернет. Фирмите, които са въвели неточни данни, са получили автоматизирано известие с изложение на несъответствията, с цел да могат да отстранят грешките и да подадат коригиращи заявления.

В същия период са подадени и над 2 000 заявления по член 50 от ЗДДФЛ с приложение за декларирани приходи от лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, които са избрали този ред на облагане. 

Към 30.09.2023 година в Национална агенция за приходите Варна са подадени над 700 коригиращи заявления.

Важно е да се означи, че от опцията за промяна не могат да се възползват лицата и компаниите, които не са подали годишни данъчни заявления по ЗДДФЛ и ЗКПО в законоустановения период.

При открити грешки и в коригиращата декларация, данъкоплатците ще имат още една опция да поправят въведените данни, като данъчните ще ги осведомят по имейл или телефон за реда и метода, по който да бъдат отстранени несъответствията.

От Национална агенция за приходите приканват жителите и компаниите да ревизират постоянно имейлите и телефоните си за контакт с приходната организация.

Повече информация за декларирането на налози, може да бъде открита в уеб страницата на приходната организация - www.nra.bg, от новия подкаст епизод, отдаден на тематиката, от уеб страницата на приходната организация или на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg