От Наилия БагироваБАКУ (Ройтерс) - Президентът на Азербайджан Илхам Алиев

...
От Наилия БагироваБАКУ (Ройтерс) - Президентът на Азербайджан Илхам Алиев
Коментари Харесай

Азербайджан казва, че Франция подготвя почва за нова регионална война, въоръжавайки Армения

От Наилия Багирова

БАКУ (Ройтерс) - Президентът на Азербайджан Илхам Алиев упрекна Франция във вторник, че основава условия за нова война в Южен Кавказ, като доставя оръжие на Армения.

Алиев употребява тирада на конференция за деколонизацията в Баку, с цел да насочи остра рецензия против Франция, която сподели предишния месец, че е договорила нови контракти за доставка на военно съоръжение на Армения.

„ Франция дестабилизира освен своите минали и сегашни колонии, само че и нашия район, Южен Кавказ, като поддържа сепаратистки трендове и сепаратисти “, сподели Алиев.

„ Като въоръжава Армения, тя ползва милитаристична политика, предизвиква реваншистките сили в Армения и приготвя почвата за началото на нови войни в нашия район. "

В отговор френски дипломатически източник сподели, че Франция, с европейски и американски сътрудници, е работейки за обективен и дълготраен мир в Южен Кавказ, учреден на правилата на ценене на суверенитета и границите.

Армения и Азербайджан са водили две войни през последните три десетилетия, само че Алиев реализира огромна победа през септември посредством завземането на региона Карабах в Азербайджан, където етническите арменци се радваха на фактическа самостоятелност от началото на 90-те години. Повече от 100 000 от тях от този момент са избягали в Армения.

Азербайджан към този момент е в мощна позиция да обезпечи преференциално спокойно съглашение с Армения и заема все по-твърда позиция по отношение на западните страни, изключително Франция и Съединените щати, които имат огромни етнически арменски общности и са симпатизирали на Ереван.

Френски дипломатически източник сподели предходната седмица, че Франция е поискала уточнения от Баку, откакто нейното звено за киберотбрана разкри дезинформационна акция, предавана от Азербайджан, която имаше за цел да подкопават потенциала на Париж да организира Олимпийските игри през идната година.

Подчертавайки утежняването на връзките, Алиев сподели в речта си във вторник, че Франция е виновна за „ множеството от кървавите закононарушения в колониалната история на човечеството “.

ЗАГРЕЖЕНОСТИ

Европейски посланик изрази угриженост, че Азербайджан, откакто си върне района Карабах, може да се опита да завземе територия в Южна Армения за отваряне на кулоар към своя ексклав Нахичеван, който граничи с Турция, Иран и Армения.

„ Ние в действителност сме обезпокоени за териториалната целокупност на Армения “, сподели дипломатът пред Ройтерс.

Азербайджан споделя, че сходни терзания са неоснователни и че работи с Иран за основаване на транспортен кулоар до Нахичеван през иранска територия.

Азербайджанският президентски консултант Хикмет Хаджиев сподели пред Ройтерс, че Баку желае двустранни мирни договаряния с Армения и има вяра, че могат да реализират съглашение бързо, без да е належащо западно ходатайство. < /p>

„ Мирното съглашение не е нуклеарна физика. Ако има благосклонност, главните правила на спокойно съглашение могат да бъдат създадени за малко време ", сподели той.

По въпроса за намесата на Запада той добави: " Имаме потребност от мир в нашия район, а не във Вашингтон, Париж или Брюксел. "

Министерството на външните работи на Азербайджан сподели, че договарянията с Армения могат да се проведат на границата сред двете страни или на друго място.

Години на ходатайство от Европейският съюз, Съединените щати и Русия не съумяха да накарат двете страни да подпишат спокойно съглашение. Те към момента не са се споразумели за демаркацията на тяхната обща граница, която остава затворена и мощно милитаризирана. Граничните конфликти, постоянно съдбовни, остават постоянно събитие.

Азербайджан, който има тесни връзки с Турция, през последните месеци неведнъж се отдръпна от мирните договаряния с посредничеството на Съединени американски щати и Европейски Съюз, като и двете бяха упрекнати в проарменски пристрастия. < /p>

Арменският министър председател Никол Пашинян тази седмица приписа на Европейски Съюз помощта за доближаване на спокойно съглашение, само че сподели, че двете страни към момента „ приказват на разнообразни дипломатически езици “.

(Репортаж от Nailia Багирова и Джон Айриш, създатели Марк Тревелиан и Феликс Лайт; Редактиране от Гарет Джоунс)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР