От над 70 години италианците пеят с ръка на сърцето

...
От над 70 години италианците пеят с ръка на сърцето
Коментари Харесай

Италия най-накрая си има... химн

От над 70 години италианците пеят с ръка на сърцето химн, който се оказа, че не им е химн, оповестиха медиите на Апенините. И този проблем обаче беше решен. Следвоенното държавно управление на Италия през 1946 година дефинира за собствен химн „ Химнът на Мамели “, само че по този начин и не го узаконява. Седем десетилетия по-късно законодателната власт утвърди наредба, с която един път и вечно го прави собствен формален химн.

Текстът е написан през есента на 1847 година от двадесетгодишния студент и родолюбец Гофредо Мамели, а музиката е на Микеле Новаро. Химнът показва патриотичните настроения, предшестващи войната с Австрия, и е една от най-обичаните песни в интервала на италианските битки за самостоятелност.

Песента е изключително известна в интервала на италианското обединяване, само че при основаването на Кралство Италия през 1861 година е подценена за сметка на друга. Фашистите и партизаните не престават да пеят „ Химна на Мамели “, а песента е изявен любимец и след края на Втората международна война.

От 2012 година насам химнът се преподава и в учебните заведения в страната. Химнът се пее по военни паради, както и преди футболни мачове. Футболът е огромната пристрастеност на италианците, които обаче няма да имат опция да изпят химна си в Русия, тъй като не се класираха за Световното състезание. А на идващия огромен конгрес, на който ще взе участие „ скуадрата “, италианците с ръка на сърцето ще могат да изпеят химна... към този момент и публично!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР