От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в

...
От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в
Коментари Харесай

Николай Милков: От над 17 000 НПО в РСМ се захванаха първо с българските

От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в Република Северна Македония, първите две, с които основаната комисия се захвана, бяха българските две. Това разяснява министърът на външните работи Николай Милков в предаването „ Брюксел 1 “ на BulgariaOnAir.

На 17 март т.г. от българското Министерство на външните работи (МВнР) разпространиха изказване на представителя на ведомството, в което се показва, че съгласно наличната в общественото пространство информация, Централният указател на Република Северна Македония е предал за обзор на Министерството на правораздаването почти 17 хиляди неправителствени организации. В законоустановения период само сдруженията Културен клуб „ Иван Михайлов-Битоля " и „ Цар Борис III “ са получили отрицателни решения по отношение на използването на определените от създателите им имена.

Този факт демонстрира, че небрежно признатите и без публично разискване промени в Закона за сдруженията и фондациите, с опция за ретроактивно използване, са направени с една единствена цел, а точно изтриване от Централния указател на две организации на българи в Република Северна Македония, се споделя в изказването, представено от Българска телеграфна агенция. В него се показва също, че на 16 март т.г. Комисията за приложимост на имена на персони в Северна Македония е излязла с отрицателно мнение по отношение на потреблението на името на Иван Михайлов от страна на съдружие Културен център „ Иван Михайлов “- Битоля, а Централният указател в Република Северна Македония е съобщил, че е приел решение, с което настояването за координиране на името от страна на съдружие „ Цар Борис III “ от Охрид е отхвърлено. 

Това, което се случва в Република Северна Македония и финален израз на което са заличаванията на имената на българските клубове, е разумна последица от всичко това, което по начало беше планувано да се случи там – първо с приемането на това изключително законодателство, което беше признато доста бързо с един изумителен консенсус, макар острите несъгласия сред ръководещи и съпротива, разяснява министър Милков. Въпреки всички уверения, които ние бяхме получили, този закон не беше координиран с Венецианската комисия, добави той.

Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно преди той да бъде признат и както ни уверяваха от македонска страна, че това ще се случи, може би нямаше да се стигне до приемането на това законодателство, означи още Николай Милков. По думите му това, че е било признато бързо, е довело до следващи дейности, които демонстрират една ясна поредност.

Функция на Министерство на външните работи е да осведоми нашите сътрудници от Европейския съюз в лицето на разнообразни органи, на разнообразни структури и институции, и ние вършим това, съобщи министър Милков. По отношение на всички събития, които се случват, ние реагираме, което не остава неусетно от нашите сътрудници, сподели още той. 

Също по този начин се обръщаме особено към обособените структури и им подаваме информацията, както и преценката като страна член, която има право на преценка във връзка с демократичния развой в РСМ в подтекста на нейната бъдеща евроинтеграция, съобщи министърът.

Аз персонално съм уведомил Съвета по външни връзки, сподели Милков и добави, че посолството ни в Скопие е в непрекъснат контакт с делегацията на Европейски Съюз. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР