От началото на войната в Украйна на руските потребители е

...
От началото на войната в Украйна на руските потребители е
Коментари Харесай

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

От началото на войната в Украйна на съветските консуматори е неразрешено да качват наличие в TikTok, откакто обществената мрежа наложи спомагателни рестрикции за да се ограничи разпространяването на проруска агитация и клипове в поддръжка на " специфичната интервенция " на Кремъл. Платформата обаче още веднъж е в центъра на скандал, обвързван с логаритъма ѝ - ново европейско проучване разкрива, че приложението " скрито промотира " наличие, създадено в Русия, което доближава до консуматори в страната.

Проучването на Европейската изследователска група " Tracking Exposed " демонстрира, че нови видеоклипове от съветски сметки са забележими на основната страница на TikTok - " За теб ", където логаритъмът на платформата предлага ново наличие на потребителите. Така видеоклипове, които би трябвало да са неразрешени в Русия, в действителност не са.

За това оказват помощ сметки, следени директно от страната, които заобикалят възбраната на TikTok.

" Открихме шест или седем такива акаунта, само че евентуално са повече. Те са изцяло отвън оповестените ограничавания, само че не разбираме за какво ", споделя Салваторе Романо, началник на изследователския отдел в Tracking Exposed, пред " Euronews ".

По думите му TikTok може би се пробва да резервира платформата си привлекателна за съветските консуматори, като разрешава разпространяването на локално наличие. През март обществената мрежа актуализира своята политика, с което попречва руснаците да разгласяват и гледат видеоклипове от личната им страна, откакто Кремъл криминализира изказванията, че Русия води война в Украйна, които назовава “фалшива информация ”.

Въпреки това наличие от следени от Кремъл медии, политически и неполитически послания са промотирани от ТikTok за потребителите на територията на Русия, въпреки че въпросното наличие не се вижда в профилите на тези, които са го разгласили.

We found state controlled media, political and non-political content being promoted to Russian-based users, via the algorithmically-recommended For You page - even though it does NOT appear on the profiles of the users who posted it
— tracking.exposed (@trackingexposed)
" Знаем, че съветското публично мнение е изключително при вземането на решение дали да поддържа войната в Украйна или не, и знаем, че в Русия има мощна цензура ", сподели още Романо.

" Tracking Exposed " упреква TikTok, че е непрозрачна и непоследователна при използването на политиките си за модериране на наличието, обвързвано с войната в Украйна. В отчет от март месец се показва, че платформата не е прилагала възбраната си в продължение на три седмици и по този начин е разпространявала провоенни и прокремълски видеа измежду съветските консуматори.

Изследователите са провели изследването си сред май и юли 2022 година, като са употребявали VPN услуги за достъп до TikTok от съветски IP адреси, с цел да добият визия за потреблението за платформата от консуматори, намиращи се на територията на Русия.

Ако консуматор в страната следва интернационален акаунт, като да вземем за пример страницата на BBC, той няма да може да вижда никакви видеоклипове в съответния профил. Новопубликуваното наличие обаче въпреки всичко ще се появи в страницата с рекомендации, открива проучването.

В сметките на държавно следени медии като Sputnik News не престават да се демонстрират видеоклипове отпреди възбраната, а новото наличие се появява в страницата " За теб ".

Наложените забрани за съветско наличие би трябвало да бъдат видяни от европейските консуматори - като на процедура те не би трябвало да виждат видеоклипове, качени от съветски консуматори, които се намират в родината си. Това обаче не е по този начин. Дори в локализираната за България страница за рекомендации на TikTok могат да бъдат забелязани видеоклипове, качени от хора, намиращи се в Русия, а някои от тях са намерено пропагандни материали за войната в Украйна.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР