От началото на ваксинационния процес до 3-ви май са поставени

...
От началото на ваксинационния процес до 3-ви май са поставени
Коментари Харесай

Със 7,43% ваксинирани Смолян е на десето място в страната

От началото на имунизационния развой до 3-ви май са сложени общо 17 777 дози ваксини в Смолянска област и са обхванати 10 357 лица. При 7 557 лица имунизационният развой е завършен, което съставлява 7,42% от популацията. По този индикатор региона е на десето място в страната. Възрастовото систематизиране на имунизираните лица демонстрира, че максимален е дял имат лицата във възрастовата група сред 60-69 години-31%, оповестиха от РЗИ по време среща при регионалния шеф Стефан Сабрутев.
Срещата била инициирана от здравната ревизия поради потребността от повишение на осведомеността за имунизациите и разширение на имунизационния обсег на популацията в област Смолян.
„ Към момента има задоволително ваксини от всички типове. Каналите за имунизиране са доста, във всяка болница, както и в РЗИ,  само че концепцията е да се получи информация посредством кметове и кметски наместници, даже и до най-малките обитаеми места, че  РЗИ могат на място, след авансово направен график, да извършат имунизация. Всички знаем, че имунизирането е непринуден акт и никой принудително няма да кара някой да бъде имунизиран, само че една разяснителна акция ще бъде потребна. Всеки мотив за събиране на повече хора би трябвало да бъде употребен за разяснителна акция измежду популацията “, е безапелационен Сабрутев.

Имунизациите се правят от имунизационни кабинети, разкрити в съвсем всички общини и от ОПЛ.  Интензивна имунизационна активност прави и РЗИ, където са приложени 3 146 ваксини. Организират се и зелени коридори.
Най-много са поставените дози ваксини в пунктовете за имунизация и джипитата в общините Смолян, Златоград, Неделино и Чепеларе. Значително по-малък интерес се наблюдава  в общините Доспат, Рудозем и Мадан.
Въпреки достатъчното налични и налични ваксини се регистрира спад при имунизацията. През месец  април поставените дози са 2 919, а през месец май - 2 172.
От РЗИ предложиха на кметовете и институциите да бъдат подхванати спомагателни ограничения за ускорение темповете на обгръщане на населението  ваксини. Акцент бе подложен върху разяснителната кампания  за изгодите от имунизациите като извънредно значимо средство за отбрана срещу  COVID-19.
 Областната болница в Смолян регистрира облага, само че и по-висока смъртност   Областната болница в Смолян регистрира облага, само че и по-висока смъртност  
Областната болница в Смолян регистрира облага, макар че миналите през предходната година пациенти са към една трета по-малко. 10 ...
„ За повишение информираността и доверието към имунизациите ще разчитаме най-вече на персоналните лекари  и би било добре те да бъдат по-активни “, съобщи основният секретар на РЗИ-Смолян Емилия Кафеджиева.
Тя напомни, че мобилният кабинет за имунизация към здравната ревизия работи интензивно и може да бъде употребен за осъществяване на имунизации в отдалечени места, при събрана група от хора, изявили предпочитание да се имунизират. 
Директорът на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ доктор Сийка Чернева  уточни, че имунизацията е целесъобразна и има пожелателен темперамент, само че хората би трябвало да осъзнаят нуждата от имунизирането. 

„ Наличието на антитела не е противопоказание за имунизиране, тъй като рекомендацията на националния имунизационен щаб е, че можеш да се ваксинираш три месеца след боледуването “, сподели доктор Чернева. Представителите на институциите и общините регистрираха обстоятелството, че към момента измежду хората има терзание по отношение на имунизирането и неизясненост по отношение на типа на имунизацията, подобаваща за тях. Много поданици на региона са се срещнали с вируса и са построили антитела и отсрочват имунизирането във времето.  Спадът на заболяваемостта  също кара хората да си мислят, че болестта е минала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР