От началото на тази година в България са откраднато 94

...
От началото на тази година в България са откраднато 94
Коментари Харесай

Бум на кражбите на коли за застрахователни измами

От началото на тази година в България са откраднато 94 автомобила, демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. Според проверяващите 22% от кражбите са осъществени за застрахователни измами. Броят на този вид закононарушения се е удвоил по отношение на предходната година.

Измамите с автомобилни застраховки са се трансформирали в печеливш бизнес, показват пред NOVA от Министерство на вътрешните работи.

Как "Фейсбук " "върна " открадната кола преди полицията

Десетки жертви на нов тип кражба на коли

При най-често употребяваната от нарушителите скица се употребява първокласен автомобил със съществени механически проблеми, закупен от чужбина.

„ Такъв автомобил извън е закупен за някаква смешна сума”, разяснява основен контрольор Пламен Максимов от бранш „ Престъпления против МПС” към Столична дирекция на вътрешните работи.

„ Накичва се, очевидно да наподобява добре. Отиват, застрахова се автомобилът за доста висока сума. Той не може да се продаде, нито на автоборсата, на никое място не може да му се вземе такава сума”, уточни специалистът.

Няколко месеца откакто е застрахован, автомобилът изчезва безследно. Обявява се за откраднат.

Следите се заличават благодарение на притежатели на автоморги, където го разглобяват и заличават идентификационните номера. А притежателят получава обезщетение от застрахователите. Често той печели двойно, защото взима и пари от автоморгата, където продава автомобила за елементи.

Този бизнес крие и опасности. Един от посочените за участник в такава група за застрахователни измами – Павли Грисченко, експерт по компютърна диагностика на коли, е грубо пребит, евентуално от недоволни клиенти.

Според Министерство на вътрешните работи две автоморги край Перник вземат участие в този вид схеми. Камерата на NOVA снима по какъв начин в едната от тях кипи усилена труд, до момента в който надписи извън сочат, че обектът не работи.

Застраховател регистрира, че единствено за един автомобил - BMW X5, платен втора употреба от София, измамникът е взел общо 24 000 лева В съответния случай колата е имала в допълнение сложено Джи Пи Ес устройство, което помогнало за откриване на закононарушението.

„ Това е доста рентабилен бизнес. Не се влагат доста пари, а се изкарват доста пари”, счита гл. контрольор Пламен Максимов. „ Разкриваемостта на такива закононарушения не е огромна, защото доказването им е сложно”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР