От началото на тази година Столичната община заедно с научния

...
От началото на тази година Столичната община заедно с научния
Коментари Харесай

Дистанционен мониторинг за по-чист въздух: Измерва се качеството в 9 зони в София


От началото на тази година Столичната община дружно с научния център на Софийския университет вкара отдалечен мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

„ Заложихме на партньорството с научната общественост. Определихме 9 зони като начало и към този момент повече от месец се работи на всички места, имаме към този момент първите данни. Целим две значими неща – от една страна информиране на жителите и въпреки това потребление на данните за предприемане на спомагателни ограничения “, сподели Йорданка Фандъкова, кмет на София.

За тези цели ще бъдат употребявани дронове, които са оборудвани със датчици за фини прахови частици и отдалечено наблюдаване.

„ Целта е да разкрием трендове на замърсителите в границите на урбанизираното пространство на София. Именно заради тази причина използваме и технологията на дроновете, тъй като има доста ясна корелация сред замърсяването на нашето равнище, където ние го дишаме и това, което е над постройките “, сподели доцент доктор Стелиан Димитров, шеф на НУЦГИТ към Софийския университет.

В резултат от мониторинга ще се обезпечи информация, която да послужи за предприемане на ограничения от Столичната община.

„ За към 10 минути ние успяхме да съберем 637 проби. Всички те са локализирани и могат да бъдат разпознати в това число при положение, че имаше някакъв източник на замърсяване, доста елементарно бихме могли да го установим “, сподели Стелиан Димитров.

„ От началото на годината към този момент има формирани 21 акта за нерегламентирано изгаряне на боклуци от столичен инспекторат “, сподели Теодора Полимерова, шеф на Дирекция „ Климат, сила и въздух “.

Въздушният мониторинг цели и струпване на данни за следващ разбор.

„ Това, което откриваме, е че в избрани дни, когато времето е по-студено, отоплението на дърва и въглища се усилва. Затова и нашите най-големи старания са ориентирани към безплатната замяна на печките на дърва и въглища “, изясни Фандъкова.

От Столичната община приканват и повече жители да се включат към тези стратегии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР