От началото на следващия месец COVID мерките няма да са

...
От началото на следващия месец COVID мерките няма да са
Коментари Харесай

След 1 април носенето на маски ще е препоръчително

От началото на идващия месец Коронавирус ограниченията няма да са наложителни поради законов празен ход. За да могат да се вкарват носене на маски и отдалеченост, да вземем за пример, се постановат промени в Закона за здравето, които сега са в развой на разглеждане.

Днес те бяха признати от отрасловата парламентарна комисия на първо четене. Но, до момента в който тази полемика тече, лекари предизвестяват, че неналичието на ясно написани ограничения крие опасности, предава бТВ.

Пред кабинета на персоналния ѝ доктор срещаме Мирела Димитрова, дружно с щерка ѝ. Преди към седмица са се възстановили след грип. Преди това минават и през COVID-19.

“В момента има много болни. Може би е по-лек разновидността, само че са доста заболелите и се предавa с огромна скорост. Наистина е хубаво да с пазим взаимно. Това е споделена отговорност. Не става без ограничения. Не може хем да не сме имунизирани и да не носим маски “, съобщи тя.

Според общопрактикуващия доктор Деница Даскалова броят на заболелите никога не е намалял.

„ Според мен ни би трябвало още малко време. В Западна Европа всичко се случи преди нас и е разумно спадът им да е по това време “, добави тя.

Според доктор Даскалова маските и дистанцията би трябвало да останат.

„ Маските и дистанцията ще бъдат целесъобразни от 1 април, както в доста страни. Оттам нататък законът планува, че и по райони ще могат да се вкарват. Можем да кажем генерално, че повече маски няма да се вкарват “, съобщи началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето Васил Пандов.

Председателят на здравната комисия в Народно събрание доцент Антон Тонев съобщи, че ще се дадат благоприятни условия на министъра да вкарва ограничения при потребност.

„ Ние към този момент имаме опция за доста по-добър и съответен надзор на болестта “, добави той.

Нови ще могат да се постановат от здравния министър, само че след промени в Закона за здравето. Те получиха зелена светлина на първо четене в комисията. Традиционно срещу бяха от „ Възраждане “.

„ Това което оферирате е, медицински фашизъм “, съобщи Елена Гунчева.

„ Г-жо Гунчева, в случай че ви се наложи хирургична намеса, апелирам да ми се обадите да приказвам с сътрудниците, които ще ви оперират, с цел да не се усещат фашистки притиснати да носят маски “, отговори ѝ доктор Александър Симидчиев от „ Демократична България “.

От ГЕРБ обявиха, че ще внесат оферти сред първо и второ четене, „ ИТН “ поддържаха плана макар забележките си, Българска социалистическа партия също поддържаха, а Движение за права и свободи се въздържаха.

На първо четене в здравната комисия бяха признати и промени, които плануват чужденците от Украйна, получили краткотрайна протекция, да имат здравни осигуровки, надлежно и достъп до здравно обслужване, като право на персонален доктор.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР