От началото на следващата седмица у нас трябва да заработи

...
От началото на следващата седмица у нас трябва да заработи
Коментари Харесай

България може да настани 40 000 бежанци от Украйна в хотели

От началото на идната седмица у нас би трябвало да проработи системата за регистрация на бягащите от войната още на границата. По този метод избралите да останат в България бежанци от Украйна ще получат достъп и до пазара на труда. И още - страната ни може да настани 40 000 бежанци в хотели.

От началото на войната в Украйна у нас са влезнали над 69 000 бежанци. В страната ни обаче са останали малко на 33 500, като 1/3 от тях са деца - т.е. момчета и девойки под 18-годишна възраст. За съпоставяне, през цялата 2015 година, когато мигрантската вълна от Сирия е най-голяма, в страната са влезнали общо 21 000 мигранти. Много от останалите в страната ни са отседнали при свои другари, близки и родственици. Други са резервирали хотели още преди да дойдат и са отседнали в тях. А трети са настанени в хотели от страната, все още това са към 2500 индивида. В четвъртък българското държавно управление вкара Европейската инструкция за даване на краткотрайна протекция за период от една година. По този метод всички тези хора ще могат да бъдат регистрирани и да получат статут, който им дава достъп до здравни грижи, обществено подкрепяне и пазара на труда.

Наталья Дера е от Киев. Заедно с щерка си избягала след първите бомбардировки. От началото на март е в страната ни. Намерила е заслон в Пловдив.

" Искам да остана в България, в случай че имам такава опция. Имам щерка и първо тя би трябвало да стартира учебно заведение тук. Аз, несъмнено, желая да работя. В момента диря да разчиствам къщи, офиси, само че също по този начин да стартира курсове по маникюр. По принцип съм подготвена да се изучавам, обичам да се изучавам, да се развъртвам и несъмнено желая да науча и езика ви ", съобщи Наталья Дера.

За да получи достъп до пазара на труда, здравни грижи и обществена поддръжка Наталья и щерка ѝ, както и всички други към този момент пристигнали у нас от Украйна след 24 февруари, ще би трябвало да се записват и да изискат краткотрайна протекция.

" През тази седмица да създадем опция регистрирането за краткотрайна протекция да става въз основата на структурите на полицията по места ", съобщи Валери Рачев, началник на Оперативната координационна група.

Така в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и в районните полицейски ръководства бежанците от войната ще могат да се записват. Всички, които дойдат в страната ни от началото на идната седмица ще могат да се записват в особено основани центрове, ситуирани незабавно след пунктовете за граничен надзор.

" На тези пунктове се вземат решение два кардинални въпроса - първият е неотложно още там транспортиране на документи на всички, които изискат краткотрайна протекция. Вторият съставен елемент, който е напълно нов и поради който се написа нов програмен продукт, е съвразна с управелението на превозването, настаняване и предолжения за работа. Това би трябвало да стартира да работи в поделник, в случай че не стартираме, ще имаме проблеми ", съобщи Валери Рачев.

При регистрацията украиниците ще получават цялата информация за правата, които имат. На парещ телефон ще могат да получават съвещания на украински език. От граничните пунктове ще има и превоз до хотелите, където ще бъдат настанени. Хотелиерите ще получават по 40 лв. дневно за нощувка и храна на всеки настанен.

" В този смисъл през днешния ден на непресъствено съвещание ще се вземе решение, което доста ясно разказва и демонстрира заявката, което да се подаде. Датата, от която стартират да се одобряват поръчките за възобновяване на средствата. Ясно е, че ретроактивно се случва това от дата 24 февруари ", съобщи Калина Константинова, заместител министър-председател.

От 1 април ще се изплащат сумите за нощувки от 24 февруари до 31 март. А от 1 май за нощувките, които са от началото до края на април. Засега не се планува пари да получават хора, които са приютили украински фамилии в домовете си.

" На този стадий ние няма по какъв начин да легитираме сходно изпитание, поради че ние не можем да сме сигурни, че на тези места ще бъде безвредна средата на тази уязвима група ", съобщи Калина Константинова, заместител министър-председател.

Получилите краткотрайна протекция ще имат право да се записват на трудовата борса и да получават обществени помощ.

Шестима консули са командировани на граничните пунктове на Украйна с Румъния и Молдова. Тяхната задача е да подават информация за идващите към нашите граници. А когато там има хора, които се нуждаят от превоз до страната ни, консулите би трябвало посредством външно министерство да уведомяват щаба у нас. Край граничните пунктове при Русе и Дуранкулак има 12 рейса на министерство на защитата, които са планувани точно за превоз на сходни нуждаещи се.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР