От началото на следващата година на търговците на дребно на

...
От началото на следващата година на търговците на дребно на
Коментари Харесай

Калифорния легализира кафенета за канабис

От началото на идната година на търговците на дребно на канабис в Калифорния ще бъде разрешено да продават прясна храна и безалкохолни питиета – и даже да провеждат празненство, до момента в който търгуват с трева. Губернаторът Гавин Нюсъм подписа законопроект за „ кафене с канабис “ на 30 септември.
Заведения, където хората пушат трева и поддържат връзка в Калифорния, има от дълго време, само че съгласно настоящите закони те могат да продават единствено авансово опаковани храни и питиета – и то единствено в случай че са получили лиценз от локалните управляващи. Според поддръжниците на законопроекта неналичието на еластичност във връзка с това какво може да се продава и какво не, затруднява законния бизнес и толерира черния пазар. 
„ В момента дребните компании за канабис се борят за оцеляване в конкуренция с противозаконни продавачи на опиати, които не съблюдават закона или не заплащат налози “, сподели създателят на законопроекта Мат Хейни. „ За да подсигуряваме, че законният пазар на канабис може да оцелее и да процъфтява в Калифорния, ние би трябвало да им позволим да се трансформират и да оферират артикули и прекарвания, които клиентите желаят. “
Когато законопроектът AB 1775 влезе в действие на 1 януари 2025 година, търговците на дребно на канабис ще могат да подготвят и продават в дребните си заведения несъдържащи канабис храни и безалкохолни питиета, както и да провеждат и продават билети за събития онлайн. Лицензионният режим обаче остава. Ето какво мисли вносителят на законопроекта по този въпрос:
„ Много хора желаят да се насладят на законен канабис в компанията на други като тях. Те желаят да вършат това, до момента в който пият кафе, ядат сандвич или слушат музика. Това към този момент е законно в Калифорния и няма подозрение, че кафенетата с канабис ще донесат големи стопански, културни и креативен благоприятни условия и изгоди за нашия щат. “
Критикуващите законопроекта са загрижени обаче, че той опонира на други щатски решения, защитаващи служащите и чиновниците на работното им място от тютюнев пушек. Според критиците либерализацията на пушенето на трева може да изложи служащите в кафенетата на непотребен риск.
„ Знаем, че не е същото като тютюневия пушек, в който има разнообразни химикали “, съобщи за New York Times доктор Майкъл Онг, професор по медицина и здравна политика и ръководител на Комитета за проучване и контрол на образованието в региона на тютюнопушенето. „ Но това, че са разнообразни, не значи, че са по-добри. Ако изгаряте продукта, ще създадете същия вид химикали като в тютюна, които са свързани с рак, белодробни проблеми, респираторни инфекции и сърдечно-съдови проблеми. “
Но губернаторът на Калифорния твърди, че са взети ограничения мерки за сигурност. Той разясни, че чиновниците ще носят маски по тяхна преценка и за сметка на работодателя. Те ще бъдат задълбочено осведомени за рисковете от пасивно пушене на канабис преди да стартират работа.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР