От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и

...
От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и
Коментари Харесай

Разследване на EURACTIV: България „непряко“ е изнесла оръжие за Украйна за поне 1 млрд. долара

От началото на съветската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на стопанската система на България Корнелия Нинова повтори, че няма да позволи износа на български оръжия за Украйна, откакто даде първото си заричане в телевизионно изявление единствено четири дни след началото на нашествието.

 

От началото на съветската инвазия изпращането на оръжия в раздраната от война страна е съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба през октомври 2022 година, към този момент е открито, че се прави даже преди началото на спора.

 

„ За интервала 24 февруари 2022 година – 19 януари 2023 година не са постъпвали заявки за външнотърговски покупко-продажби с украински компании и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен надзор и надлежно не са издавани позволения за експорт за този интервал “, се споделя в отговора. предоставени на EURACTIV от Министерството на стопанската система след искане по Закона за достъп до социална информация.

 

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни покупко-продажби с български оръжейни компании, които са огромни експортьори на създадени по руски стандарт оръжия и муниции за украинската войска.

Само през предходната година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за най-малко 1 милиард $.

 

Както повтори Нинова, водачът на проруските социалисти в България, тя няма да разреши експорт на българско оръжие за украинската войска, българската оръжейна промишленост има рекордни продажби в чужбина, главно в Полша и Румъния, откъдето по-късно се изпраща оръжие в Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР