„От началото на протестите ГЕРБ правят различни стъпки, за да

...
„От началото на протестите ГЕРБ правят различни стъпки, за да
Коментари Харесай

Политолог посочи името на новия правосъден министър

„ От началото на митингите ГЕРБ вършат разнообразни стъпки, с цел да покажат, че дават отговор на митингите. Една от тях беше предлагането за Велико народно събрание и промени в Конституцията. С следващата промяна на министъра на правораздаването и следващата такава, която се чака, мисля че дебатът няма да спре.”

Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” по " Нова телевизия " политологът доцент Татяна Буруджиева.

Според социолога Васил Тончев ръководещите имат действителните шансове да съберат нужните гласове за отваряне на процедурата по разискване на измененията, която продължава до два месеца.

„ Относно предложенията, които са направени – Бойко Борисов или ГЕРБ са извадили неща, които от дълго време се замитат под килима и са много известни у нас.

С изключение на две ограничения – Велико народно събрание, за което мненията са разполовени, и другата – да се избира президентът от Народното събрание, а не непосредствено, останалите ограничения получават квалифицирано мнозинство”, изясни Тончев на въпрос има ли смисъл от отключване на процедура поради обстоятелството, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да поддържат предложенията.

Буруджиева е на мнение, че дебатът е нужен. „ Нека си кажем, че след безапелационното разделяне, което настана в нацията – освен сред хората и партиите, а и сред институциите, той е нужен, с цел да се върви напред”, уточни политологът.

Тя изясни, че главният мотив на ГЕРБ ще е, че те стартират дебата, който ще провокира измененията.

" Предполагам, че промяната на правосъдния министър, не е наложена. Всъщност, с цел да могат да продължат от ГЕРБ дебата за Конституцията, на тях им би трябвало безспорен престиж и мисля, че това ще е някой конституционалист. Този човек може да е взел участие във Велико народно събрание и без значение дали го оценяваме позитивно или негативно, не можем да не признаем престижа му ", сподели Буруджиева.

Тя допусна, че най-вероятно това ще е проф. Близнашки, както БЛИЦ към този момент заяви. Пред медията ни той съобщи, че към момента не е питан дали желае да заеме министерския пост и, че този въпрос не стои пред него. Буруджиева обаче откри логичност зад думите му:

" Той има своята политическа багра. Това, че Близнашки разкритикува плана на ГЕРБ, дава опция, в случай че той бъде номиниран и одобри да стане министър, да се отвори един действителен спор. Така ГЕРБ би показала в негово лице един по-различен план ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР