От началото на пандемията досега за сектор Здравеопазване са били

...
От началото на пандемията досега за сектор Здравеопазване са били
Коментари Харесай

Ангелов: Ние за разлика Германия се справихме с пандемията успешно

От началото на пандемия та до момента за бранш " Здравеопазване " са били обезпечени близо 1 150 000 000 лева, което подсигурява успокоение, предвидимост на всички разноски. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка Костадин Ангелов по време на среща с премиера в оставка Бойко Борисов. По думите му всички, работещи в системата, могат да бъдат спокойни, че всяка една потребност може да бъде посрещната с финансиране.

Ангелов уточни, че 858 млн. лева са били разпределени, като близо 85 млн. лева са били за обезпечаване на " Ремдесивир ", към 200 млн. лева са били платени за ваксини, 5 млн. лева - за еднократни помощи за туристически услуги за лица от сферата на опазването на здравето, 395 млн. лева - поддръжка за работещите на първа линия, 50.5 млн. лева - дотации за лечебни заведения, които в края на 2020 година са били директно ангажирани в битката с COVID-19. За персонални защитни средства са били обезпечени 75 млн. лева за всички лечебни заведения, районни здравни инспекции и центрове за незабавна здравна помощ.

За болнична инсталация, нужна за лабораторна диагностика за COVID-19 са били обезпечени 29 млн. лева, добави Ангелов.

Пет милиона са предопределени за заплащане за медицинските лица, които вземат участие във имунизационния развой. За капиталови планове на " БулБио ", свързани с производството на ваксини, са били дадени 22 млн. лева

По линия на НЗОК са били обезпечени 237 млн. лева за всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения. По думите на Ангелов има 50 млн. лева, които ще бъдат разпределени още веднъж за лечебни заведения, които имат огромен принос и повишен напън в борбата с COVID-19.

От 1 януари до 31 декември за тази година е обезпечен буфер от 600 млн. лева, добави още Ангелов и добави, че досега са били изразходвани 96 млн. лева По думите му оставащите близо 500 млн. лева ще подсигуряват сигурност на системата на опазването на здравето и всеки ексклузивен разход може да бъде стихотворец от този буфер.

,,Изключително добре върви темпът на ваксиниране``, означи още Ангелов.

През второто тримесечие се чака в България да бъдат доставени 5,5 млн. дози ваксина, като на следващия ден ще дойдат 138 хиляди дози от производителя " Пфайзер ".

България се оправя сама и се оправя сполучливо с рецесията. Това е заслуга на всички нас, на цялото държавно управление, на вашите старания, тъй като управлявахме рецесията извънредно професионално и вземахме решенията на 12 часа. В момента Белгия желае помощ от Германия, в Швейцария по време на втората вълна нямаше място в интензивните отделения и не можаха да се оправят, в няколко провинции в Германия имаха проблеми. Ние взехме навременни ограничения, подготвихме цялата система на всички места в страната, тъй че третата вълна на COVID-19 съвсем не се усети в страната, без значение от натиска върху лечебните заведения и колите за спешна помощ, изясни проф. Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР