От началото на ноември месец предписването на антибиотици ще става

...
От началото на ноември месец предписването на антибиотици ще става
Коментари Харесай

Десетки видове лекарства липсват от аптеките

От началото на ноември месец предписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта. По време на пандемията приемът на антибиотици беше засилен, а медицинските експерти предвидиха, че това може да докара до бактериални пандемии. 

„ За мен е неотложно всички медикаменти да бъдат с електронни предписания, изключително тези по лекарско наставление. Антибиотиците са значима група и натрупването на информация за лечебния развой е значимо за вярното ръководство на тези процеси. Всичко това ще бъде от изгода на болните и лекарите “, коментира председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки у нас Николай Костов в „ България заран “.

Той уточни, че електронната рецепта за антибиотиците допуска взимане на по-добри решения, а и ще се усъвършенства целия процес на лекуване. Гостът посочи, че има и други значими групи медикаменти, с изключение на антибиотиците, за които също би трябвало да бъде въведена електронна рецепта.

„ Десетки типове медикаменти липсват на пазара. Това са най-често истински медикаменти на фирмите-производители. За лекуване на диабет липсват доста медикаменти “, сподели Костов пред Bulgaria ON AIR. 

„ Процесът на нарастване на цените на медикаментите продължава. Най-често става дума за медикаменти без лекарско наставление и за хранителни добавки. Този развой ще продължи до края на годината и по-късно. Увеличението ще стане двуцифрено. Лекарствата по лекарско наставление са мощно предпазени. При тях са увеличени цените на единични артикули. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това нарастване “, посочи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеките.

По думите му през последните години е имало растеж в търсенето на брой опаковки, само че тази година няма подобен растеж, което е индикация, че потребителите не могат да си разрешат медикаменти. Той чака нарастването на цените на лекарствените артикули да е повече от 10% и да доближи 12-13%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР