От началото на месеца Украйна си е върнала повече от

...
От началото на месеца Украйна си е върнала повече от
Коментари Харесай

Украйна си е върнала над 500 кв. км в Херсонска област. Руски депутат призова армията да каже истината

От началото на месеца Украйна си е върнала повече от 500 кв. км в Херсонска област , които по-рано бяха окупирани от съветската войска. Това сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си послание в четвъртък.

По-рано тази седмица той заяви за триумфи на украинското контранастъплението, като тогава сподели, че силите на Киев на юг " задоволително бързо и мощно ".

Според изказването на Зеленски късно в четвъртък украинските сили напредват и в източните области Донецк и Луганск. Зеленски също по този начин изрази оптимизъм, че Киев ще успее да си върне и изгубените територии на югоизток в Запорожка област - четвъртият от районите, нелегално оповестени от Москва за част от Руската федерация.

" Има триумфи и на изток. Със сигурност ще пристигна ден, когато ще отчетем триумфи и в Запорожка област, в тези региони, които към момента са следени от окупаторите ", сподели Зеленски.

В четвъртък украински военачалник сподели още, че през последните две седмици силите на Киев са напреднали до към 55 километра в региона на Харков на североизток. Данните за освободените територии не могат да бъдат доказани от самостоятелни източници.

На фона на информациите за продължащия прогрес на украинските сили почитан съветски народен представител прикани съветската войска да каже истината за протичащото се на място.

" Трябва да спрем да лъжем ", сподели ръководителят на долната камара на комисията по защита на Народното събрание Андрей Картаполов пред публицист от съветска държавна медия.

" Докладите на министерството на защитата не се трансформират. Хората знаят. Нашите хора не са глупави. Това може да докара до загуба на доверие ", сподели още Картаполов.

Въпреки че Украйна съблюдава прецизно режим на " осведомителна тишина ", през последните дни стана ясно, че нейната войска, в Херсонска област. Във вторник Володимир Зеленски заяви за 8 освободени села в региона, само че сподели, че описът е по-дълъг.

Същевременно Русия удостовери, че е отстъпила с към 30 км за два дни. Редица военни репортери на Кремъл показаха възмущението си от съветското командване и го упрекнаха за неприятното ръководство на " рецесията на фронта " и загуба на съветските позиции.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Как ученички в Иран стачкуват против управляващите  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР