От началото на летния сезон 2022 до момента броят на

...
От началото на летния сезон 2022 до момента броят на
Коментари Харесай

Над 260 проверки са извършени на морските плажове от началото на сезона

От началото на летния сезон 2022 досега броят на осъществените инспекции на морските плажове е 261, без да са открити съществени проблеми, оповестиха от Министерството на туризма. До момента са изпратени 81 предизвестия до наематели и концесионери, по отношение на открити нарушавания.

Наложени са 16 неустойки за установени повторни нарушавания на договорни отговорности. От началото на летния сезон досега са формирани 5 акта за определяне на административни нарушавания по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Към 15 август 2022 година охраняемите морски плажове със подписани контракти за концесия и наем през този летен сезон са 137. От тях 88 са предоставени на концесия и 49 са отдадени чартърен. Неохраняемите морски плажове са 94, 3 са плажовете за природосъобразен туризъм.

За някои от плажовете са осъществени инспекции и повече от два пъти. Освен осъществяване на одобрения от министъра график, се правят и контролни инспекции за премахване на към този момент откритите нарушавания.

Екипите на министерството наблюдават за обезпечаването на наложителните действия, в това число водно избавяне и обезопасяване на прилежащата акватория, здравно и здравно обслужване и санитарно-хигиенно поддържане.

Проверяващите наблюдават за съществуването на указателни табели, спазването на отговорностите за обезпечен свободен и безвъзмезден достъп до морския плаж, на обезпечената зона за свободно разполагане, която да не е по-малко от 50 на 100 от дейната плажна повърхност, както и зоните за платени такъми.

Обект на инспекцията е и спазването на условието преместваемите обекти и уреди (за здравно, здравно и санитарно-хигиенно обслужване, за водноспасителни и спортно-развлекателни действия, за бързо хранене и за поддържане на морския плаж) да не заемат обща повърхност повече от 2 на 100 от морския плаж, както и недопускане на преместваеми обекти и уреди отвън съгласуваните в схемата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР