От началото на хилядолетието икономическите анализи на световната валутна система

...
От началото на хилядолетието икономическите анализи на световната валутна система
Коментари Харесай

Доларовият капан

От началото на хилядолетието икономическите разбори на международната валутна система звучаха като присъда: краят на доларовия стандарт е близо! Глобалната финансова рецесия 2007-2008 година изглеждаше като повратна точка на крушението. През 2009 година делът на $ в интернационалните заплащания и валутните запаси на страните в света означи най-ниското равнище още от времената на Бретън-Уудс, където през 1944 година бе проектирана актуалната валутнофинансова система, основана върху $ като аварийна валута на света. Групата на 40-те най-големи стопански системи в света изглеждаше твърдо решена да промени архитектурата на световната платежна система, с цел да употребява националните валути на десетки страни в интернационалните заплащания. Но сметките излязоха неверни и след 2009 г.  делът на $ набъбна назад до равнищата преди спада – както в интернационалните заплащания, по този начин и във валутните запаси. Очакваният пробив на юана стартира страхливо преди 10 година, не доближи даже каузи на йената в интернационалните заплащания и затихна под 5% от трансграничните преводи. Светът доста искаше, още повече се заканваше да се освободи от рестриктивните мерки на доларовия стандарт, обаче не откри с какво да го размени. В близко бъдеще ще е още по-трудно да се откри решение, тъй като

Г-40 се разбяга

във всички направления. Днешните държавни управления на най-големите стопански системи имат крайни различия между тях. След внезапния политически завой на Бразилия от авангарда на финансовите реформатори тихомълком се отдръпна и ЮАР. Проектът за различна световна платежна система - която да е изцяло самостоятелна от $, от Федералната аварийна система и по този начин да е неуязвима за наказания от страна на Съединени американски щати, на думи продължава да се развива, само че на процедура развиване не виждаме. Русия, Индия и Китай не престават да работят по плана, само че даже и да пуснат в деяние платформа за заплащане в националните им валути, тя ще остане въпреки всичко една районна платежна система, ориентирана към Азия, надалеч от световно покритие и значение.

Светът икономисва в долари, продължава да финансира стопанската система на Съединени американски щати и остава в регулациите на американското законодателство и под опасност от все по-често прилаганите и все по-обременяващи наказания. Най-показателно за степента на взаимозависимост на международната финансова система от доларовия стандарт е разпределението на валутните запаси COFER 1) Към края на 2017 година запасите в непозната валута на страните в света са били 11.4 трилиона (Т) $. От тях над половината, 6.6Т, са в долари, еврото е втора международна аварийна валута, само че с три пъти по-малък дял (2.2Т), следват йената (0.6Т), паундът (0.5Т) и единствено 0.2Т в жънминби. Още по-голям е делът на вложенията в скъпи бумаги, издадени в долари.

никой не може да заобиколи Ню Йорк

и да работи без значение от банковата система на Съединени американски щати – нито страна, нито даже и най-малката банка. Плащанията в долари нарастват по размер. Всеки ден през клиринга в долари минават заплащания за 1.5T $, двойно повече, 3Т – през платформата на Федералната аварийна система за заплащане в действително време. Въпреки че делът на еврото в интернационалните заплащания набъбна до 36%, към момента заплащанията в долари (40%) преобладават в интернационалната търговия; над двойно по-голям е делът на $ в борсовата търговия със срочни стокови договори (фючъри). Така че, когато преди дни саудитски министър заплашваше по какъв начин ще спре да продава петрола за долари, единствено пресата го одобри съществено. Това е освен безусловно невероятно, само че и безразсъдно. Стоковите тържища в Съединени американски щати ще продължат да работят единствено в долари, а те опция нямат. Примерът с Венецуела е индикативен за загубите, които може да понесе даже един от най-големите производители на нефт, в случай че бъде изолиран от пазара и изключително от тържищата в Съединени американски щати.

Голямата опасност е да те изключат

от платежните системи – за междубанкови заплащания (SWIFT), интернационалните оператори за заплащания с банкови карти, от платежните системи на „ техническите колоси “ и от новите финтех платформи за парични прехвърляния. Огромна част от тях са американски или под юрисдикцията на Съединени американски щати. Тази заплаха кара всяка страна, всяка банка, а евентуално и всяка по-значима компания да търси различно решение: по какъв начин може да съществува, в случай че попадне под най-тежката глоба и е изолирана от световните платежни системи. Не е невероятно, само че е мъчно, скъпо и доста рисково. Лесно изплъзване от клопката на $ към този момент няма. Доказва го най-нагледно неуспехът на страните от еврозоната, които преди година оповестиха, че ще обезпечат самостоятелен (от САЩ) канал за разплащане с Иран. Не съумяха. Но така наречен финансов байпас, опция за поддържане на валутни запаси и заплащания, заобикаляща банките и администрацията на хегемона Съединени американски щати, е несъмнено нужна и се търси. Някой ден несъмнено ще бъде открита. Едва ли ще е скоро.

- - -

1) COFER, Composition of Official Foreign Exchange Reserves, Структура на формалните валутни запаси.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР