От началото на грипния сезон в Русе са регистрирани болни,

От началото на грипния сезон в Русе са регистрирани болни, ...

"Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата" регистрираха в Русе.


От началото на грипния сезон в Русе са регистрирани болни, заразени с три различни грипни щама - "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата", съобщиха от пресцентъра на Университетската болница "Канев" в града.

Преди дни е регистриран щамът "Хонконг" в крайдунавския град, а "Мичиган" - още в началото на миналия месец, предаде БТА. Като и двата щама са от група "А". На 8 януари в УМБАЛ "Канев" е приета 78-годишна жена с висока температура, хрема, кашлица, а ферологичната проба от Националния център по заразни и паразитни болести, е показала грип от група "B" - щам "Ямагата".

Жената е хоспитализирана в Инфекциозното отделение на болницата и се третира с антивирусни средства. Пациентката вече е в стабилно състояние и изписването й зависи от стабилизирането на общото й здравословно състояние.

От РЗИ информираха, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта е ниска. Данните за миналата седмица показват, че тя е 106,94 на 10 000 души при средна за страната от 114,76 на 10 000 души. Грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне стойности от 250 на 10 000 души.
 
По публикацията работи: Надежда Йосифова

Източник: dnes.bg