От началото на годината при 20 на сто от общо

...
От началото на годината при 20 на сто от общо
Коментари Харесай

20% от кетъринг фирмите с нарушения

От началото на годината при 20 на 100 от общо записаните 464 кетъринг компании са били открити нарушавания. При осъществените инспекции са издадени 79 наставления и са връчени 4 акта за определяне на административни нарушавания. Това сочат данни на БАБХ, предоставени на " Монитор ". Най-често срещаните открити несъответствия са прекратена хладилна верига, първични материали без етикет, храни с изминал период на валидност, погрешно предпазване на първични материали и подготвен артикул, липса на проследимост, неспазване на условията, касаещи пространствата и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или изчезнали такива.

Обектите, регистрирани по Закона за храните на територията на страната с активност " кетъринг " все още са 484. В София-град те са 81, а в останалите области на България – 383. За интервала в тях са осъществени 1663 инспекции по формален надзор според оценката на риска, 56 извънпланови и 16 инспекции по сигнали и тъжби от жители.

Най-често свързваме кетъринга с доставката на храна у дома. Според ръководителя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в елементарните заведения делът на тези поръчки е към 15%, а във компаниите, които с изключение на салон са и профилирани в доставка по домовете, като да вземем за пример множеството пицарии и други обекти за бързо хранене, делът им доближава 30 на 100, или приблизително една пета.

По думите на притежател на ресторант в столицата от кръчмите, които не оферират пици за у дома, най-често се поръчва мешана скара с гарнитура, като порцията е към 700 грама. За по-големи събирания се избират комбинирани месни плата с гарнитури. В останалите заведения по-голямата част от поръчките обаче се пада на пиците.

От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) дадоха и няколко съвета защо да внимаваме, в случай че употребяваме кетъринг доставки. " На първо място потребителите би трябвало да проучат компанията, която считат да наемат ", споделиха от КЗП. Това включва да прегледат деликатно каталога и предлагания подбор. При диалог може да се уточнят значими елементи като цени и количества, както и дали има отстъпка при по-голяма поръчка. Така ще можем да разберем и кои от посочените в каталога артикули са непрекъснато налични и кои би трябвало да бъдат поръчани авансово. " Важен миг е мястото и времето на събитието, защото услугата е характерна - става въпрос за храна, която може да има друга продължителност или да изисква характерни грижи ", разясниха от комисията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР