От началото на годината петролът е поскъпнал с около 10%.

...
От началото на годината петролът е поскъпнал с около 10%.
Коментари Харесай

Експерт: Няма вътрешни причини, които да доведат до ръст в цените на горивата

От началото на годината петролът е поскъпнал с към 10%. Това не е малко, а наклонността е цената да върви още нагоре. Това обаче не значи, че растежът ще е със същия %. Бензинът у нас е поскъпнал с 1,52%, а дизелът - с 3,36%. С 1 стотинка са се нараснали цените за последния месец. Към края на годината наклонността ще е цените да се задържат или даже да се намалят. Няма вътрешни аргументи, които да доведат до растеж в цените. Това сподели в ефира на " Твоят ден'' Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация.
По думите му Съединени американски щати ще опита да " натисне " цените надолу. " На българския пазар стойностите са постоянни, няма дефицит, а рафинерията работи. Да се надяваме, че ще е по този начин най-малко до Великден. Има 8% спад на производството в един от огромните експортьори на горива, какъвто е Русия ", уточни той. 
След удари против съветски рафинерии, цените на суровия нефт доближиха петмесечен връх. " Това, че не купуваме съветски нефт, не значи, че няма да сме наранени от евентуално покачване на цените. Вече има рискова награда от 2-3 $ при евентуален недостиг заради предстоящите офанзиви на съветски рафинерии. Няма вътрешни аргументи, които да доведат до растеж в цените на горивата - налозите и акцизите са същите. Има обаче външни аргументи ", разяснява той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР