От началото на годината индексът на сините чипове SOFIX е

...
От началото на годината индексът на сините чипове SOFIX е
Коментари Харесай

Няколко интересни компании на БФБ, ако ще видим добра година за борсата

От началото на годината показателят на сините чипове SOFIX е добавил близо 3% към цената си. По-важното обаче - от техническа позиция бе даден положителен сигнал за вложителите, откакто цената на показателя се върна над 50-седмичната си пълзяща междинна големина.

Когато за финален път видяхме сходен сигнал, той сложи формален завършек на корекцията, траяла близо две години до лятото на 2016-та година. Тогава, откакто се увеличи над тази междинна големина, показателят към този момент в никакъв случай не се върна под нея и записва растеж от 70% в идната година. Разбира се, добре е вложителите да помнят, че случвалото се в предишното никога не е гаранция за бъдещото показване на един актив. И не трябва да залагат единствено въз основа на историческото показване.

Сега на вложителите им остава да наблюдават дали SOFIX ще откри сили да се задържи трайно над 50-седмичната си междинна, което да бъде последвано от идващия положителен сигнал за завършек на отрицателния тренд - " златно секване " на две пълзящи междинни (преминаване на 50-седмичната пълзяща междинна над 200-седмичната такава).

За да се случи това 50-периодната междинна, която сега е при 572 пункта, би трябвало да се увеличи над 200-периодната, при равнище от 596.3 пункта. А за това ще е належащо показателят да се увеличи над 600 пункта и да сезадържи трайно над посоченото равнище!

По-смелите вложители обаче (спекулантите), към този момент гледат по-дръзко на пазара и надали ще чакат златно секване, преди да се върнат към него. А кои може да са забавните капиталови други възможности, при една добра 2020-та година за изстрадалите вложители на БФБ? Веднага поглеждам към това от няколко ъгъла... (които още веднъж са основани най-вече на историческо показване и не трябва да се преглеждат, като съвет за покупка, или продажба на активи).

На база историческо показване при цикли на покачване

Един от методите е - вложителите да погледнат към представянето на съставените елементи на показателя SOFIX по време на интервали на мощен растеж, последващи дълги и продължителни корекции, като актуалната (която е най-дългата в историята и продължава към този момент близо две години и половина).

И за задачата поглеждам към два исторически интервала, които съгласно мен наподобяват на настоящата обстановка. Става въпрос за интервалите от 23-ти юни 2012-та година, когато показателят записва дъно от 286 пункта, до 23-ти февруари 2014-та година (година и осем месеца), когато показателят бележи най-висока стойност от 599 пункта (повишение от 109%), който става действителност след промяна от 37%; и интервала от 23-ти май 2016-та година (с дъно от 432 пункта) до 23-ти август 2017-та година (година и три месеца), когато бива доближат връх от 733 пункта (повишение от близо 70%), след промяна от 32.2%.

За първия интервал най-поскъпнали са акциите на Първа Инвестиционна Банка. Те са добавили 165% по време на покачването от дъното до върха, при растеж за показателя от близо 110%, или над 1.5 пъти повече от растежа на SOFIX.

Следват две компании с съвсем еднообразно покачване - от към 158%, в лицето на Холдинг Варна и Централна Кооперативна Банка.

Още три компании бележат покачване по-голямо от това на SOFIX - Трейс Груп Холд, Стара Планина и Химимпорт (две от тези компании към този момент не са в състава на показателя на " сините чипове " ). Малко под чертата остават акциите на Монбат, които удвояват цената си.

Вторият обсъждан интервал се оглавява по растеж от акциите на Доверие Обединен Холдинг, поскъпнали 3.8 пъти. Интересен е фактът, че тази позиция бе единствената със загуба през първия проследен интервал (загубила над 12% от цената си).

За сметка на това обаче, акциите на Първа Инвестиционна Банка, са втората най-повишила се позиция, през втория интервал, добавили 200% към цената си, или близо три пъти повече от покачването на показателя SOFIX, което е било в размер на към 70%.

Следват още две имена, които участват и при първия интервал - Стара Планина Холд и Централна Кооперативна банка с покачвания надлежно от 110 и 100%.

Само още две позиции се показват по-добре от SOFIX през обсъждания интервал и това са Химимпорт и Софарма. От тях единствено Химимпорт се показва по-добре от показателя и през първия обсъждан интервал.

На база на залог кой ще е " белият лебед "

Няма по какъв начин да не отбележим, че съвсем всеки интервал на по-сериозно покачване на показателя се повежда от по този начин да го назовем един " бял лебед ". Това, условно можем да назовем фактор, който значително способства за първичния растеж на показателя (поведен обичайно от спекулантите), който в следствие убеждава целия пазар, че е време да се влага, а всеобщите вложители се включват последни, водени от FOMO-ефекта (страхът да не изтърват нещо голямо).

През 2016-та година " белият лебед " бе въвеждането на индексният фонд на Експат върху SOFIX. А дали в този момент това няма да е идното покачване на капитала на Първа Инвестиционна Банка?

Обяснявам в резюме...

Съгласно оповестеното на уеб страницата на борса съобщение, банката възнамерява да усили общия номинален размер на капитала си от 110 000 000 лв., на до 150 000 000 лв., посредством издаване на до 40 000 000 нови елементарни, поименни, безналични акции с право на един глас в Общото заседание, всяка една с номинална стойност в размер на 1 лев, и емисионна стойност в размер на 5 лв..

Целта на нарастването?

Първа капиталова банка има намерение да употребява спомагателния капитал за осъществяване на тактиката си за кредитиране на дребен и междинен бизнес и жители.

Въпросителните?

За тези, които са прочели деликатно цялото съобщение обаче, най-вероятно им се е натрапила частта от него, в което се споделя - " Емисионната цена на новите акции е допустимо да претърпи промени, като в този случай ще бъде навреме оповестена в проспекта или допълнение към проспекта на емитента, преди издание на известието за начало на общественото предложение. "

Тоест, вложителите е рано да одобряват, че емисионна цена от 5 лв. е заложена дефинитивно. Както се споделя още в уведомлението - " Окончателната емисионна цена ще бъде избрана вследствие на извършен маркетинг на емисията, съгласуван с нормативните условия и може да се разграничава от оповестената цена. "

Какви са опциите?

Инвеститорите в ПИБ си задават доста въпроси. Дали това нарастване на капитала няма да е метод за влизане на нов огромен акционер в банката? Ще запазят ли актуалните съществени акционери каузи си и мн. други

И до момента в който на дребните вложители им следва решението дали да се възползват и упражнят правата си - според уведомлението 2.75 права ще дават опция за записване на една нова акция (което значително ще се дефинира от цената на акциите в близко бъдеще), най-вероятно занапред ще следва да виждаме. При всички положения обаче, вложителите не са изключително уверени в триумфа на начинанието, поради на обстоятелството, че цената при която се търгуват акциите на банката е към 3.4 лв. за брой.

Въз основа на фундамента и финансовите съотношения

Някои вложители към момента могат да си мислят, че на борсата се търгуват упования, или че фундаментът на една компания и бъдещето пред нея, или пък финансовите й оценки и изплащаните дивиденти, дефинират цената на акциите й.

Всичко те могат да се заровят надълбоко в балансите на фирмите (които излизат с два месеца закъснение) и да си мислят, че подбраните от тях активи са верните.

Къде този жанр " изчезнали " пенсионни специалисти и анализатори биха видели забавни благоприятни условия? Сега ще се опитам да отгатна...

Сумарната облага на фирмите от показателя на " сините чипове " се покачва с 19.3% за деветте месеца на тази година, по отношение на същия интервал на предходната. В същото време общите доходи на фирмите от показателя нарастват даже още по-ускорено - с цели 34%.

Като изключим Еврохолд България, холдингът регистрира консолидирана загуба, всички останали съставни елементи на SOFIX са на облага за деветмесечието на предходната година, а напълно скоро ще стартираме да виждаме и неконсолидираните доклади за годината. Нещо повече, с изключение на при две сдружения - Албена АД и Индустриален Холдинг България, облагата на останалите бележат покачване през предходната година.

С над 100% растеж във финансовия си резултат се отличават две от обсъжданите сдружения - Монбат (ръст от 158%) и Холдинг Варна (135%). При две сдружения се бележи покачване от близо 50%, или повече в облагата - Сирма Груп Холдинг (49.7%) и Централна Кооперативна Банка (77.6%).

Ръст от над 20% на годишна база, бележат облагите на цели четири съставния елемент от SOFIX - Адванс Терафонд (26.5%), Софарма (25.3%), Елана Агрокредит (24.8%) и Градус (24.2%). Печалбата на Фонд за Недвижими Имоти България се покачва с 16.4%.

По отношение на приходите на сдруженията, съвсем цялото покачване се предопределя от растежа на приходите на Химимпорт, които нарастват с 40.8%, само че с над 35 милиона лв., при покачване от близо 40 милиона лв. в сумарните доходи.

И въпреки всичко, приходите на още две сдружения от показателя бележат покачване с сред 30 и 40% на годишна база - Адванс Терафонд (37.3%), Еврохолд България (32.3%). С над 20% се покачват приходите на Градус и Фонд за Недвижими Имоти България.

Както се споделя... Всеки самичък може да си прави изводите! При всички положения обаче, идващите два месеца ще са забавни на БФБ. В края на февруари ще забележим консолидираните доклади, които ще очертаят същинската картина за трендовете при резултатите на фирмите еза 2019-та година, като скоро можем да чакаме и повече информация за общественото предложение на ПИБ от идния проспект, когато бъде утвърден от КФН и оповестен за необятните вложители с повече детайлности и цената на предлаганите нови акции. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР