От началото на годината, до момента дежурните екипи на РДПБЗН-Сливен

...
От началото на годината, до момента дежурните екипи на РДПБЗН-Сливен
Коментари Харесай

Главен инспектор Димитър Сяров посочи основните правила за недопускане на пожари през летния сезон и жътвената кампания

От началото на годината, досега дежурните екипи на РДПБЗН-Сливен са обслужили 479 повиквания. От тях 324 бр. са пожари, от които надлежно 67 бр. пожари с материални загуби и 257 бр. без загуби, заяви основен контрольор Димитър Сяров шеф бранш „ Превантивна и контролна активност ” към Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” в Сливен

Той добави, че от началото на пожароопасния сезон - от 1-виаприл до 5-ти юни, екипите са взели участие в ликвидирането на 92 бр. пожари, от които 34 бр. с материални загуби и 58 бр. без загуби. От тези катастрофи 5 бр. пожари с материални загуби са зародили в селскостопански постройки, 7 бр. в къщи и спомагателни постройки, а в 11 случая дежурните екипи са гасили пожари в сухи треви. За обсъждания интервал е избавен ( евакуиран) един човек, избавена е 200 дка смесена гора, 30 бр. животни, 100 бр. бали с недодялан фураж и 25 здания.

Главен контрольор Димитър Сяров уточни главните правила за недопускане на пожари през летния пожароопасен сезон и жътвената акция:

– Не палете огън навън във прохладно време. Това е причина за преместване на огромни дистанции на запалени частици и може да докара до бързо разпространяване на пожара с обгръщане на обилни площи от огъня;

– Забранено е изхвърлянето на фасове и на стъклени бутилки, които могат да имат резултата на лупа.

– В дворовете палете огън единствено в случай че авансово сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни средства за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.).

– Не палете огън наоколо до стрехите на постройките и под клоните на дърветата.

– Никога не оставяйте разпален огън (огнище) без наблюдаване!

– Не палете огън в междублоковите пространства и до паркирани коли, както и наоколо до бензиностанции и газостанции, хранилища за леснозапалими и горими течности.

– Запаленият в сухи треви и стърнища огън елементарно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, икономически здания, вилни и жилищни постройки, горски фонд.

– Стопаните на аграрни земи, физическите и юридическите лица, имащи директно и индиректно отношение към жътвената акция са виновни за недопускането на пожари по време на акцията по прибиране на селскостопанската продукция.

– Висока зоркост във връзка с ограниченията за пожарна сигурност би трябвало да демонстрират пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, притежатели на вилни и аграрни парцели.

Димитър Сяров акцентира, че най-опасно е изгарянето на стърнищата, което е нарушаване на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение. В създадения Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България е неразрешено изгарянето на стърнища и растителност в земеделските територии. Глобите, планувани в закона за това нарушаване са в размер до 2000 лв..

Чуйте…

Сяров уточни, че една от главните аргументи за зачестили пожари напоследък, е проблеми с ел. съоръжения в постройките. Част от тях са остарели, най-много в селскостопански постройки, като притежателите демонстрират немарливост.

Главен контрольор Димитър Сяров показа, че на този стадий в РСПБЗН-Сливен не са постъпили сигнали за пожари, свързани със зарядни акумулатори и посъветва за по-голяма сигурност, устройствата да не се оставят без наблюдаване...

Чуйте..
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР