От началото на финансовата криза през 2008 г. датският пазар

...
От началото на финансовата криза през 2008 г. датският пазар
Коментари Харесай

Пазарът на имоти в Дания преживява най-големия шок от 12 години насам

От началото на финансовата рецесия през 2008 година датският пазар на недвижими парцели не се е сблъсквал с сходна разлика в търсенето и предлагането, каквато се следи в този момент, сочи разбор на финансовото звено на европейската група за финансови услуги Nordea Bank Abp.

Броят на жилищните парцели за продажба е понижен до най-ниското си равнище от повече от десетилетие, пресмята Nordea Kredit, цитирайки нови данни, събрани от жилищния портал boligsiden.dk. От друга страна, пандемията от ковид е довела до увеличение на търсенето на нови жилища при сюжет на свръхниски лихвени проценти.

" Развитието на пазара е изключително тревожно в столицата Копенхаген. Броят на къщите за продажба в Копенхаген е понижен с 40% през миналата 2020 година ", споделя анализаторът на Nordea Лизе Бергман.

За последно е имало толкова малко парцели на пазара през 2005 и 2006 г. След това обаче цените започнаха да падат през 2007 година и през идващите години Дания регистрира исторически спад в цените.

" Току-що се сбогувахме с 2020 година, която беше историческа година на жилищния пазар. Кризата с ковид значи, обратно на всички упования, доста нарастване на комерсиалната активност за всички типове жилища. Още през ноември, продажбите на вили и градски къщи сложиха връх за десетилетието и макар че в това време бяха оповестени за продажба повече парцели от междинното за предходните години, това не беше задоволително, с цел да покрие повишаването на търсенето. Сега виждаме резултата от това в новите рекордни числа за спада в предлагането ", разяснява икономистът Биргит Даец, който е експерт по жилищно строителство и шеф комуникации на Boligsiden.

Според него, актуалното лимитирано предложение е израз на високата скорост, с която се продават домовете. " Новите домове на пазара се продават по-бързо от преди, а това значи, че вие ​​като покупател на жилища би трябвало да сте наясно относно своите финанси и потребности и да сте подготвени да действате, когато се появи къщата на вашите фантазии ", акцентира Даец. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР