От началото на бруталната руска офанзива в Украйна изминаха четири

...
От началото на бруталната руска офанзива в Украйна изминаха четири
Коментари Харесай

Все още не е късно: Украйна може да спечели тази война


От началото на бруталната съветска атака в Украйна изминаха четири седмици. Най-важното просветление дотук гласи: украинците могат да завоюват тази война. Коментар на Роман Гончаренко.

. Четири седмици, които се усещат като цяла безкрайност. В Европа 24 февруари 2022 е най-мрачният ден на 21 век. От този ден съветските бомби започнаха да убиват хора, другарства и илюзии..

Първата частична равносметка от войната е горчива. Благодарение на американските разследващи данни тази война не ни изненада. И въпреки всичко: множеството западни специалисти и самото украинско управление чакаха лимитирано съветско нахлуване в Източна Украйна, само че не и огромна атака в цялата страна в стила на нацисткото нахлуване над Полша през 1939 година.
Редакцията предлага
Защо подценихме тази война

Днес към този момент е ясно: Киев трябваше да разгласи цялостна готовност и да изтегля мирното население доста по-рано. Тази неточност може да се дължи на обстоятелството, че съветската война, почнала прочее още с анексирането на Крим през 2014 година, до момента беше районно лимитирана. Повечето украинци си нямаха никаква визия какво значи да бъдат бомбардирани. Те подцениха тази заплаха.

Но не трябва да ги укоряваме за това. Всички ние просто не искахме да повярваме, че съветският президент Владимир Путин и неговата войска са способни на такова безчовечие. Немислима за мнозина беше и визията, че множеството руснаци ще поддържат тази война. Дори и четири седмици след началото на офанзивата не желаеме да приемем този печален извод.

Сега доста украински и западни анализатори настояват, че блицкригът на Путин се е провалил. Москва пък упорства, че всичко върви по проект. И двете са правилни. Нека не забравяме, че по време на война не всичко върви по този начин, както са си го представяли генералите. Разбира се, Кремъл се е надявал на бърза победа и по-малко загуби. Но някак е мъчно да повярваме, че Путин в действителност е очаквал капитулация на Украйна за броени дни. Просто Украйна е прекомерно огромна за това.

С какво разполага Украйна

Планът на Путин в тази война планува постепенно разрушение на Украйна, тъй като се допуска, че Русия разполага с повече бойци, повече оръжия и повече пари за дълга война.

И въпреки всичко: към днешна дата очакванията са дребни, само че ги има. А най-важното просветление гласи: Украйна може да задържи настъплението на превъзхождащата я съветска войска и даже да я спре. Причините за това изказване са две. Първата гласи: високият украински военен дух - както измежду бойците, по този начин и измежду цивилните. А втората причина има доста имена: ракетните комплекси " Джавелин ", ракетите " Стингър " или противотанковите снаряди от ново потомство NLAW, които Съединени американски щати, Англия и други страни от НАТО доставиха на Украйна в седмиците преди съветската инвазия. Без тези отбранителни оръжия руснаците до момента щяха да са завладяли доста по-голяма територия.

Незабавно петролно и газово ембарго!

Със своя висок военен дух украинците могат да завоюват тази война, само че за тази цел те се нуждаят доста бързо от доста повече помощ. Конкретно ще рече: още по-твърди стопански наказания, цялостно, а не половинчато изключване на Русия от системата SWIFT, както и неотложно ембарго върху съветския петрол и газ. Да, това е мъчително, само че безусловно належащо на фона на касапницата в Украйна.

Роман Гончаренко

Подкрепата за Украйна би трябвало да включва наложително и повече оръжие! По обясними аргументи НАТО не желае да смъква съветски самолети и ракети в небето над Украйна - с цел да бъде избегната директна борба. Но на Украйна би трябвало да ѝ бъдат предоставени бойни самолети и най-модерните противоракетни системи.

Това няма да е елементарно решение. Защото Русия плаши Запада с възмездие и с потреблението на нуклеарно оръжие. И това не е никакъв блъф, заплахата е действителна. Въпреки това западът би трябвало да извърви този път - доста внимателно, малко по малко. Който си мисли, че Путин ще се задоволи единствено с разрушаването на Украйна и ще спре до западните граници на страната, се лъже. Крайно време е Западът да проумее същинските мащаби на тази война и да стартира да работи уместно.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Ярославна, на 83, от Киев: " Защо би трябвало да преминавам и през това? "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР