От началото на август бащите с деца до 8-годишна възраст

...
От началото на август бащите с деца до 8-годишна възраст
Коментари Харесай

До два месеца платен отпуск и обезщетение за бащи с деца до 8 години

От началото на август бащите с деца до 8-годишна възраст към този момент могат да употребяват новия бащински отпуск и парично обезщетение от Националния застрахователен институт (НОИ) за него.

Наредбата беше призната в последните дни на последното Народно заседание и влезе в действие от 1 август като изменение и допълнение в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите е за интервал от 2 месеца и при изискване, че те не са употребявали отпуските при раждането на детето, развъждането му до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5 години.

За времето, през което се употребява бащинския отпуск, на родителя ще се изплаща парично обезщетение от Национален осигурителен институт, чийто размер е еднакъв на получаваното от майките през втората година на детето. За 2022 година това е 710 лева месечно, само че размерът на това обезщетение се дефинира всяка година със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване.

Когато бащата или осиновителят е употребявал някои от тези отпуски за интервал по-малък от два месеца, той има право на отпуск за разликата сред 2 месеца и интервала на употребения отпуск, показват от Национален осигурителен институт.

За задачата са одобрените следните мостри на документи:
заявление-декларация за погашение на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя)достоверение от осигурителя по отношение на правото на парично обезщетение на обезпечено лице (сега настоящото приложение № 10 към наредбата)удостоверение по отношение на правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице (сега настоящото приложение № 11 към наредбата).
Времето, през което се употребява отпускът, се признава както за трудов, по този начин и за застрахователен стаж. Здравните осигуровки за времето на отпуската са за сметка на работодателя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР