От началото на 2024 година в България са върнати 192

...
От началото на 2024 година в България са върнати 192
Коментари Харесай

192 мигранти са върнати в България за два месеца

От началото на 2024 година в България са върнати 192 мигранти, от които 77 от Австрия. Това разяснява Мариана Тошева, ръководител на Държавна организация за бежанците (ДАБ), пред Българска национална телевизия.

По нейни данни през 2023 година са осъществени 590 прехвърляния на бежанци от страни членки. Към момента съгласно нея изрично няма растеж на изпратените мигранти.

Лицата, които търсят протекция, не съставляват проблем за сигурността на жителите, уверена е Тошева.

Инциденти от битов темперамент - по този начин тя назова скорошните сбивания с присъединяване на бежанци. По думите йслучаят в центъра на Софияот предходната седмица е първият доказан случай за 2024 година

Бежанските центрове в страната са запълнени на 43%, или 1600 души. По нейни думи сега се следи спад на миграцията, който е присъщ за зимния интервал.

За столицата Тошева посочи, че в кварталите " Враждебна " и " Овча купел " са настанени респективно 216 и 412 души, най-вече жители на Сирия. Във " Военна рампа " са 194, от които основно поданици на Афганистан.

По опасенията за сигурността към столичните центрове Тошева съобщи, че " тя не е по-различна от тази в други квартали на града ".

Една от главните тематики на полемиката също беше защитата на бежанските центрове, като тя към момента бива поета от частни компании . Тошева подсети, че ДАБ и Министерство на вътрешните работи са имали среща през 2022 година за опцията министерството да поеме сигурността на центровете. В момента Министерство на вътрешните работи оказва подпомагане със засилено полицейско наличие. Според ръководителя на ДАБ това поражда доста по-голям почит, до момента в който трите частни охранителни компании не съумяват да овладеят напрежението в центровете. Охраната е посредством пропускателен режим и надзор вътре в самите центрове.

Допълнително, Тошева обясни, че охранителните компании се избират собственоръчно от ДАБ по Закона за публичните поръчки, като средствата за защита се поемат от Фонда " Убежище, миграция и интеграция " . Тошева също уточни, че признатите средства от този фонд се чака бъдат изчерпани още тази година и по-късно финансирането ще бъде поето от държавния бюджет.

Месечната сума за защита на всички центрове в страната е 300 000 лева, като 1/3 от средствата са разпределени към трите центъра в София.

По данни за 2023 година са постъпили 22 000 молби за протекция , като ръководителят на ДАБ съобщи, че България може да обезпечи протекция на до 30 000 души./Нюз.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР