От началото на 2024 г. България въвежда промени в системата

...
Коментари Харесай

Нови правила за здравните осигуровки: Безработните плащат повече

От началото на 2024 година България вкарва промени в системата за здравни осигуровки , засягащи лица, които са задължени сами да внасят своите здравни вноски. Тези нови ограничения имат за цел да контролират и улеснят процеса на обезпечаване за разнообразни обществени групи, в това число трайно безработните , които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната.

От 1 януари 2024 година лица, които сами внасят наложителните си здравни вноски и не са самоосигуряващи се, дължат месечна вноска в размер на 37,32 лв. .

От първия ден на 2024 година е повишен минималният размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица до 933 лв..

За лица, които не са обезпечени по друго съображение, се пресмятат вноски върху приход, който е не по-малък от половината от минималния за самоосигуряващите се. Вноската за тях е 8% върху месечен застрахователен приход – не по-малко от 466,50 лв. и не повече от 3750 лв..

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца , идващ този, за който се отнасят.

Всички, които са задължени сами да заплащат своите здравни вноски , би трябвало да подават декларация Образец 7 в Националната организация за приходите /НАП/. Това може да стане по електронен път с личен идентификационен код /ПИК/ или КЕП, посредством Портала за електронни услуги или в офис на Национална агенция за приходите. Крайният период за подаване е до 25-то число на месеца, идващ този на задължението.

Здравноосигурителните права на лицата, които се обезпечават за своя сметка , могат да бъдат прекратени, в случай че не са платили повече от три месечни вноски за интервал от 36 месеца.

Тези промени са значима стъпка към възстановяване на системата за здравно обезпечаване и обезпечават по-голяма бистрота и облекчение за жителите, които се обезпечават за своя сметка. Важно е всички задължени лица да са осведомени за новите правила и да съблюдават периодите за внасяне на своите вноски, с цел да избегнат спиране на техните здравноосигурителни права.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР