От началото на 2023 г. първият заместник-ръководител на президентската администрация

...
От началото на 2023 г. първият заместник-ръководител на президентската администрация
Коментари Харесай

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

От началото на 2023 година първият заместник-ръководител на президентската администрация на Руската федерация Сергей Кириенко провежда акция за дискредитиране на президента Володимир Зеленски, пробвайки се да повлияе на военно-политическото управление на Украйна.
 
Това оповестява Washington Post, базирайки се на документи на Кремъл, предоставени от разследващата работа на една от европейските страни, написа " Европейская истина ".
 
Кириенко стартира да развива дезинформационна акция след сполучливото нахлуване на украинските сили в Харковска и Херсонска област. Тя действаше в две направления: едната ориентирана към Европа, а другата директно ориентирана към дестабилизиране на Украйна.
 
Основните цели на акцията, съгласно документите на Кремъл, са били да се дискредитира военното и политическото управление на Киев, да се разцепи украинският хайлайф, да се деморализират украинските войски и да се " дезориентира украинското население ". За да популяризират информация в Украйна, те са решили да изберат обществените мрежи, най-вече Telegram, и да избегнат намерено проруските разкази.
 
 Володимир Зеленски и Валерий Залужни Володимир Зеленски и Валерий Залужни Източник: Колаж/Zonanews
На първо място, стратезите на Кремъл се имали за цел да понижат рейтинга на членовете на екипа на Зеленски, държавното управление и командването на въоръжените сили на Украйна, както и да усилят броя на оставките и споровете в украинското държавно управление. В тактиката е било включено и очевидно преувеличаване на загубите на украинските сили.
 
Политическите стратези на Кириенко мерят " напредъка " си с отразяването на мероприятията им в обществените мрежи и личните си анкети в Украйна, макар че не е ясно по какъв начин са ги направили, отбелязва WP. Например, в публикацията се загатва популяризирането от Кремъл на известията, че " Валерий Залужни може да стане идващият президент на Украйна ", или че " Зеленски се е вкопчил във властта ".
 
" Европейската " посока на акцията е била ориентирана на първо място към вкарването на публикации от западните медии в Украйна, демонстрират документите. Част от тази интервенция, наречена Doppleganger – в която Руската федерация сътвори копия на уебсайтовете на европейските държавни управления и медии – беше разкрита предходната година.
 
В същото време, прибавя Washington Post, към този момент даже личните изследвания на Кремъл не демонстрират, че акцията му е постигнала забележителен резултат: рейтингът на Зеленски, макар че е паднал, не се е сринал.
 
Но източник от европейското разузнаване съобщи пред вестника, че " най-трудното време занапред следва ". " Русия оцеля и приготвя нова акция, която се състои от три съществени посоки: първо, напън върху фронтовата линия. Второ, офанзиви против украинската инфраструктура. И трето, продължение на акцията по дестабилизация ", изясни той.
 
Източникът на WP също е угрижен за евентуалното влияние на deepfakes, които започнаха да се разпространяват в украинския сегмент от началото на годината. Въпреки че те към момента не са оказали доста въздействие, има опасения, че това е било единствено част от тестването на новата технология от страна на Кремъл.
 
Миналата година Washington Post заяви за това по какъв начин Русия ускорява напъните си да подкопае френската поддръжка за Киев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР