От началото на 2019 година управителят на Българската народна банка

...
От началото на 2019 година управителят на Българската народна банка
Коментари Харесай

БНБ увеличава заплатите си: Колко ще получава ръководството през 2019-а?

От началото на 2019 година шефът на Българската национална банка (БНБ) и подуправителите на финансовата институция ще вземат по-високи заплати.

Възнаграждението на гуверньора Димитър Радев ще бъде в размер на 16 849 лв. при такова от 15 368 лв. за последните 3 години. Това е нарастване с 1481 лв..

Подуправителите Нина Стоянова, Калин Христов и Димитър Костов от своя страна ще получават по 14 442 лв. при равнище на възнагражденията от 13 173 лв. за миналата година или с 1269 лв. повече. Това демонстрират измененията, признати с бюджета на Българска народна банка за актуалната година.

" По отношение на възнагражденията на членовете на Управителния съвет извършеното изследване на равнищата на хонорари в банките към 1 юли 2018 година демонстрира закъснение на междинните общи месечни хонорари на членовете на Управителния съвет на Българска народна банка спрямо възнагражденията на ръководителите в банките с 9,63% ", се показва като претекст за нарастването на възнагражденията в формалния документ, показан на Народното събрание.

Общо разноските хонорари за членовете на УС се усилват с 0,4% спрямо миналата година.

В бюджета е заложено нарастване с 9% на заплатите на чиновниците на Българска народна банка. Така през 2019 година заетите в групата " управителен личен състав " ще получават 5244 лв., експертите - 2380 лв., а поддържащият личен състав - 1302 лв..

" Предвижданото нарастване на заплатите на чиновниците целѝ обезпечаване на конкурентоспособност на пазара на труда за наемане и задържане на нужния за осъществяването на функционалностите на банката висококвалифициран личен състав от банкови експерти. Взето е поради и плануваното нарастване на заплатите в бюджетния бранш с 10%, по отношение на който банката следва да предлага не по-лоши условия на възнаграждение на труда с оглед поддържане на нужните експерти ", се показва в бюджета.

От документа излиза наяве още, че разноските за личния състав за актуалната година са в общ размер на 32,496 милиона лв., като това е с 2,933 милиона лв. или 9,9% по отношение на отделените за това средства през 2018 година. Тази сума се равнява на 28,8 на 100 от общите разноски на централната банка.

Българска народна банка гласоподава сама бюджета си, в това число какви хонорари ще получават чиновниците и управлението й. В документа е посочено, че средствата в него са финансирани " напълно със лични запаси ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР