От началото на 2015 г. досега в МВР са постъпили

...
От началото на 2015 г. досега в МВР са постъпили
Коментари Харесай

Най-много случаи на изтезавани животни има в Хасково и Ямбол

От началото на 2015 година до момента в Министерство на вътрешните работи са постъпили 58 претенции за подпомагане по отношение на реализиране на надзор за съблюдаване на условията за хуманно отношение към животните. А извършените взаимни мероприятия и инспекции сред органите на Националната ветеринарномедицинска работа и полицията са 104 броя. Това се схваща от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев.

Най-много регистрирани взаимни мероприятия и инспекции има в Хасково - 38. Като за всеки случай са направени експертизи от чиновници на " Ветеринаромедицински център ". Получените претенции за подпомагане в Ямболската полиция са 14, а инспекциите - 19 броя. В останалите регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи, сигналите за взаимни мероприятия и осъществени инспекции са единични случаи. В някои регионални дирекции в страната, няма получени сигнали.

Министър Радев прецизира, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската активност и Закона за отбрана на животните контролът за съблюдаване на условията за отбрана и хуманно отношение към животните се реализира от Българската организация по сигурност на храните. Тя прави инспекции по сигнали и при установени нарушавания постанова наказания.

Успоредно разпоредба дефинира редът и методите на взаимоотношение сред органите на Националната ветеринарномедицинска работа и Министерство на вътрешните работи, съгласно които полицейските органи оказват подпомагане при възпрепятстване осъществяването на служебните отговорности на службата.

Резултатите от осъществените инспекции в посочения интервал са разнородни, съгласно съответния случай. Вътрешният министър ги изрежда:
- наложително лишаване на дребни преживни животни в интерес на държавата;
- наложително ликвидиране по човечен метод и неутрализиране на животни;
-предприемане на санитарни ограничения за попречване разпространяването на болести по животните;
-извършване на инспекция и нерегистрирани животновъдни обекти, както и по подадени сигнали в електронните медии и средства за всеобща информация;
-състояние на констативни протоколи и предоставяне на наложителни писмени наставления.

Допълва, че са осъществени и 32 инспекции в общински приюта за животни на територията на страната, взаимно с органите на съответните регионални дирекции за сигурност на храните.

В края на януари стана известно, че над 400 зоополицаи ще работят в цялата страна. Тогава вътрешният министър посочи, че България е втората страна в Европа, в която ще има настояща зоополиция. Допълни, че Министерство на вътрешните работи е направило повече и е наградило това, което се знае - че по двама служители на реда във всяка една регионална дирекция се занимават с закононарушенията по отношение на животни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР