От музея Прадо до центъра Помпиду и нюйоркския Meтрополитън, светът

...
От музея Прадо до центъра Помпиду и нюйоркския Meтрополитън, светът
Коментари Харесай

Франция и Испания отбелязват 50 години от смъртта на Пикасо с поредица от изложби

От музея Прадо до центъра Помпиду и нюйоркския Meтрополитън, светът на изкуството се активизира, с цел да провежда „ невиждани ” 42 изложения, с които ще бъде маркирана 50-та година от гибелта на Пикасо, написа ARTnews.

Подготвена през последните 18 месеца от Франция и Испания, самодейността „ Годината на Пикасо “ ще включва „ 38 доста значими художествени институции в Европа и Съединените щати “, означи испанският министър на културата Микел Исета пред кореспонденти.

Целта е да се „ покажат всички аспекти “ от личността на Пикасо, посочи френският му сътрудник Рима Абдул Малак, описвайки го като „ най-известния и емблематичен съвременен художник “.

Пикасо е роден в испанския град Малага през 1881 година и умира в Мужен на Френската Ривиера през 1973 година

Покрай изложбата ще се проведат и поредност от беседи за него и творчеството му.

Честванията ще стартират на 23 септември във фондация Mapfre в Мадрид с изложбата „ Пабло Пикасо и разрушаването на скулптурата “ и ще продължат до април 2024 година със заключителната галерия в Petit Palais в Париж.

Въпреки че множеството събития ще се проведат в Испания, Франция и Съединените щати, други ще се случат в Германия, Швейцария, Румъния и Белгия.

Сред институциите, участващи в честванията, са Музеят на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, Прадо в Мадрид, Гугенхайм в Билбао, Център Помпиду в Париж и музеите на Пикасо в Барселона и Париж.

„ Искаме да представим Пикасо тъкмо подобен, какъвто е бил “, като подчертаем неговото „ художествено завещание “ и „ постоянството на работата му “, заключи испанският министър на културата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР