От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал

...
От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал
Коментари Харесай

От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и клас

От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и кл. Произведения, изучавани в пети и в шести клас, няма да бъдат включени в изпита по български език и литература след седми , съобщи пред Дарик заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Това се отнася единствено за учениците, които през идната образователна година ще са в седми клас, само че не и за идващия випуск.
 
По-рано през днешния ден родители и учители показаха терзанията си , че измененията влизат в действие със задна дата и слагат седмокласниците наесен пред приключен факт.

 
Произведенията са „ Хубава си, моя горо “ на Любен Каравелов, „ Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти “ на Вазов, „ Косачи “ на Елин Пелин, „ Художник “ на Веселин Ханчев, главите „ Представлението “ и „ Радини безредици “ от „ Под игото “, „ Братчета на Гаврош “ от Смирненски, „ Серафим “ на Йовков и „ Хайдути “ на Ботев.
 
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова разяснява: " Материалът по литература изрично за тези седмокласници ще бъде от творби, които се учат единствено в седми клас . Правилно е, когато се явяваш на изпит, авансово да знаеш какви са изискванията. Категорично няма да се падне произведение, изучавано в пети или шести клас. Нито един родител не трябва да бъде обезпокоен, в този смисъл ".
 

Това няма да се отнася за учениците, които през идната образователна година ще са в шести клас . Тези творби могат да се паднат на техния изпит. По-рано денем родители и учители се оплакаха, че МОН слага седмокласниците следващата година пред приключен факт и че те са жертва на новите образователни стратегии.-->
 
Петя Маркова, учителка по Български език и литература в столичното учебно заведение „ Св. София “, разяснява: " Този випуска е до известна степен жертва на метода, по който се реализира промяната на програмата , с ненавременното излизане на учебниците им, изключително за пети клас, с ученето по всякакви добавки и спомагателни материали, по нова стратегия със остарели учебници. Не считам, че е редно да бъдат подложени на това тестване ".


 
Все още не е решено дали в 25-та задача ще се написа теза, антитеза или характерност на воин, текстовете обаче ще са къси, с цел да има еднозначност, посочи Михайлова. По думите й, заплаха от субективизъм няма, а всички условия ще са ясни до края на юли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР