От МОН твърдят, че са взети всички възможни мерки за

...
От МОН твърдят, че са взети всички възможни мерки за
Коментари Харесай

В навечерието на матурите: Не се изисква PCR тест за карантинираните зрелостници

От МОН настояват, че са взети всички вероятни ограничения за провеждането на зрелостните изпити в пандемична конюнктура В „ Тази неделя “ по БТВ шефът на 119-то учебно заведение в столицата и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура изясни, че матурите за повторно ще се проведат в пандемична конюнктура.
„ Учениците би трябвало да бъдат доста спокойни, ден по-рано да ревизират къде са разпределени, с цел да не се получи разминаване. Да нося със себе си служебната записка, документ за идентичност и черен химикал “, посъветва шефът. По думите му ще бъдат спазени всички противоепидемични ограничения – температурата на зрелостниците ще се мери преди да бъдат позволени до изпитните зали, обезпечена е отдалеченост, като учениците ще бъдат по-малък брой в класните стаи.
 Диян Стаматов: Почти година сме в отдалечен формат и всички се изморихме от този метод Диян Стаматов: Почти година сме в отдалечен формат и всички се изморихме от този метод
" Крайно време е да се върне присъственото образование ". Това съобщи шефът на 119-о СУ Диян Стаматов в предаването “Лице в лице&l...
Относно зрелостниците под карантина, Стаматов съобщи, че е обезпечена организация, при която и те да положат матурите – ще бъдат в обособена стая – до 5 възпитаници. Директорът на Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ в Министерство на образованието Евгения Костадинова изясни, че към 14 май поставените под карантина зрелостници са 11, а болните са петима. Контактните би трябвало да се придвижат до изпитните зали с персонален превоз, няма условие за негативен PCR тест, а Министерство на вътрешните работи и РЗИ ще бъдат известени, че лицата няма да бъдат на посочените от тях адреси. Квесторите на карантинираните зрелостници би трябвало да са имунизирани.
„ На огромна част от тези възпитаници ще изтече карантината до датата на изпитите. Тук приказваме за карантинираните заболели или контактни прекомерно хипотетично, тъй като нямаме изясненост дали тези възпитаници ще бъдат позволени до ДЗИ и дали ще пожелаят да се явят на такива. Броят е пренебрежимо дребен, тъй че това не трябва да буди терзание “, разяснява Костадинова. Тя напомни, че предходната година по време на матурите не е имало заболели или карантинирани зрелостници. Тази година зрелостниците, които заради влошено здраве няма да имат опция да се явят – ще могат да положат изпита в края на месец август – 26 и 27.
„ Надявам се, че това няма да им попречи да аплайват в университет, тъй като приемането във ВУЗ-овете у нас тече в един по-продължителен и други години, явявалите се през август, са успявали да намерят своето място за продължение на образованието си “, сподели тя и добави, че не би трябвало да има проблем и при тези, които желаят да учат в чужбина. Абитуриентите Александър Ботьов и Славчо Абрашев от 119-то учебно заведение описаха, че не се тормозят за идните матури. По думите им онлайн образованието не е затруднило подготовката им и се усещат уверени в знанията си. „ Пазя се, уповавам се и другите да го вършат. Не се тормозя, че ще се заразя, тъй като останаха броени дни. Засега всичко е наред “, съобщи Александър, а Славчо добави, че в техния випуск е имало карантинирани, само че наложителната изолираност за тях към този момент е завършила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР