От МОН обявиха, че абитуриентите може да избират като допълнители

...
От МОН обявиха, че абитуриентите може да избират като допълнители
Коментари Харесай

Важно за зрелостниците: Още 4 учебни предмета се добавят към матурите за 12 клас. 

От МОН оповестиха, че зрелостниците може да избират като допълнители изпити информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство. Това плануват промени в наредбата за оценяването на резултатите на учениците, препоръчани от МОН.

Промените са свързани с редакции в учебния закон от този февруари, с които се вкараха безплатните учебници до 12 клас и които позволиха на учениците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, да могат да се явят на спомагателна матура по желание на него освен върху наличието от общообразователната подготовка, само че и върху това от профилираната, т. е. на по-високо ниво. Така, от идната сесия май-юни 2023 година на изпити за валидириране на компетентности към този момент могат да се явяват и възпитаници, които са изучавали даден предмет и на по-ниско равнище, а не като профилиращ.

Учениците имат право да държат до две спомагателни матури по избор, като това им разрешава да аплайват с тях във висшите учебни заведения - тези оценки имат идентична тежест с оценките от наложителните матури. В момента спомагателна матура може да се държи по 10 предмета - български език и литература, непознат език - британски, френски, немски, италиански, испански или съветски, математика, осведомителни технологии, физика, биология, химия, история, география и философия.


" Изпитите за валидиране не са спомагателни матури, а са изпити, които се организират по реда на спомагателните матури, само че за разлика от тях не са лимитирани до две, а и във всеки идващ миг след приемане на тапия за приблизително обучение едно лице може да се яви на изпит за валидиране ", обясниха от МОН. А разширението на предметите, по които могат да се поставят изпити за валидиране на компетентности по реда на спомагателните матури - с информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство, усилва опциите на зрелостниците. При кандидатстване във висше учебно заведение оценката от положения изпит за валидиране на компетентностите има същата тежест, каквато и оценката от матура. Така възпитаници, които не са учили даден предмет като профилиращ - да вземем за пример информатика, само че примерно са се занимавали извънкласно с него, ще могат да се явят на изпит за валидиране на компетентностите по него на по-високо профилирано ниво и оценката от него да се употребява като балообразуваща в университет.
" Валидирането на компетентности е възможно освен за зрелостниците, а за всички лица, които дават отговор на избраните в учебния закон условия и желаят да го сторят "

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР