От момента, в който се номинира министър-председател, отговорността за съставяне

...
От момента, в който се номинира министър-председател, отговорността за съставяне
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Номинацията на Асен Василев за премиер намалява шансовете за кабинет

От момента, в който се номинира министър-председател, отговорността за сформиране на кабинет към този момент се трансферира върху номиниран министър-председател. Това разяснява политологът проф. Румяна Коларова представена от „ Фокус “.

„ Министър-председателят освен че би трябвало да образува своя екип, а министър-председателят е основната фигура при действието на държавното управление. И по тази причина той е основната фигура при образуването на държавно управление.

Според мен никога това не е Асен Василев, тъй като е ясно, че сега, в който предлагат Асен Василев за министър-председател, сега, в който Българска социалистическа партия предлагат Асен Василев за министър-председател, „ ИТН “ ще имат доста мощен мотив да се държат както се споделя статично и дистанцирано, в случай че не отрицателно към по-нататъшните дейности по образуването на кабинет “, разяснява още Коларова.

Можем единствено да си мечтаем за фигура като Марио Драги, уточни политологът.

„ Искам нещо да подчертая за всички, които вършат паралел сред обстановката с Марио Драги и обстановката в България. Трябва да подчертаем, че зад Марио Драги застана извънредно необятна парламентарна поддръжка. Това значи в този миг да се номинира министър-председател, зад който биха застанали и ГЕРБ, и Движение за права и свободи. Това беше изходът, който Марио Драги обезпечи. “, означи тя.

По думите й досега не може с решителност да се каже, че вероятността за образуване на нов кабинет нараства.

„ Това са предстоящи стъпки на всяка една от парламентарно показаните партии, изключително на „ ИТН “, тъй като при предходните договаряния, които водеше „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “ бяха остракирани. Те бяха сложени в позиции, сходна с позицията, в която партиите на митинга или „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ слагат ГЕРБ и Движение за права и свободи. Все отново тук виждаме на този трети стадий на уточняване на междупартийните връзки в актуалното Народно заседание “, уточни още политологът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР